Powered By Blogger

25. 11. 2009.

Vardar go prezivea bitolskiot "vulkan"



















Pelister – Vardar 21:22 (9:7)

Sportska sala “Mladost”. Gledaci 3.500
Sudii: Aco Nikolovski i Goko Kolevski (Skopje)
Delegat: Mile Najdenovski (Skopje)
Crven karton: Igor Nikolovski (Pelister) vo 60 minuta



Pelister:
N.Gorgievski (2 odbrani), Toskovski (10 odbrani), Trajkovski, Nikolovski 2, Zarkov 1, Jankulovski 3, T.Gorgievski 2, Gruevski, V.Dimitrovski, Vezenkovski 4, Uncevski 3, Popov 4, Ilievski, Mitrevski 2

Sedmerci: 7/4
Isklucuvanja: 12 minuti

Vardar Pro:
Daskalovski, Mitrevski (15 odbrani), Pesic 1, Tomas, Pecakovski 1, Makalovski 6, Angelovski, Simovic 3, N.Markovski, Jovcevski 4, Z.Mojsoski, Alusevski 3, Gorgevic 3, V.Markovski 1.

Sedmerci: 12/6
Isklucuvanja: 6 minuti













Dolgo ocekuvanoto derbi so prvakot Vardar Pro donese rekordna poseta i naelektrizirana atmosfera, kako vo najdobrite denovi na bitolskiot prvoligas. Preku 3.500 gledaci napravija pekol za izbranicite na Veselin Vujovic. I pokraj toa, gostite podobro go otvorija mecot i so golovite na Gorgevic povedoa so 3:5 vo 12 minuta. Togas nesvojstveno za skapite skopjani, topkite im pagaa od race, pravea premnogu tehnicki greski i gi razbranija dvata domasni golmani. Pelisterci vo euforija pravat serija 5:0 i vo 18 minuta begaat na 8:5. Toskovski i Nikolce Gorgievski se nadminaa sebesi, a vo igra na mali brojki do odmorot Vardar pro vo zivot go ostavi samo Mitrevski, koj imase 10 intervencii samo vo prviot del. Ocigledno sampionot dobil lekcija od Vujovic vo soblekuvalnata i iskusnite Alusevski i Makalovski ja vrakaat ramnotezata (11:11). Togas proraboti vulkanot vo sportskata sala Mladost. Toskovski cudesno branese sedmerci i ziceri, a vo napadot Vezenkovski, Popov i Jankulovski pogodija za 17:11 vo 40 minuta. Togas isklucuvanjeto na Vasko Dimitrovski im dade krilja na gostite i Jovcevski i Simovic namalija na 17:14. Od 2 do 3 gola zaostanuvanje i za vardarci finisot izgledase nevozmozna misija. Posebno ako se zabelezi izvorednata forma na Toskovski, koj go odbrani sedmerecot na Makalovski i zicerot na Jovcevski. Koga natprevarot trebase da se privede kon kraj na scena stapi golmanot na gostite Nikolce Mitrevski. Odbrani tri vrzani sedmerci i na svojata ekipa mu dade posledna sansa. Mu ja dadoa i sudiite, koi od sedmerec vrz Zarkov dosudija probivanje, a i igranjeto so noga na Jovcevski go previdoa za 21:21 na 30 sekundi do krajot. Pelisterci go imaa posledniot napad za pobeda, no domasnite bekovi pogresija vo kombiniranjeto i Makalovski od kontranapad pogodi za prvo vodstvo na vardarci od 12 minuta. Ostanaa samo 10 sekundi za Pelister. Alusevski napravi takticki prekrsok vrz Nikolovski, koj instiktivno reagirase i go udri iskusnoto krilo na gostite. Zasluzen crven karton za visokiot Nikolovski i posleden sut na Vezenkovski vo preckata. Taka Vardar izvlece ziva glava od bitolskiot “vulkan” i ja prodolzuva trkata so Metalurg za titulata drzaven prvak.













Reakcii po natprevarot:

Stevce Stefanovski
(trener na Pelister)

Ne znam sto trebase da napravime za da go dobieme natprevarot. Steta e sto na tolku skap tim kako Vardar mu trebaa nekolku sudiski podaroci za da go sovlada ovoj edvaj skrpen tim na Pelister. Polovina poluvreme Alusevski igrase so skinat dres sto e nedozvoleno, no nikoj ne odgovori na nasite protesti. Da ne zboruvam za isklucuvanjata vo zavrsnicata i sedmerecot vrz Zarkov, koj sudiite go svrtija vo probivanje. Zal mi e rakometarite koi i pokraj bolesta i problemite se nadminaa sebesi i zasluzija dva boda.

Veselin Vujovic
(trener na Vardar Pro)

Ekipata na Pelister zasluzi da slavi na ovaa sredba. Nie vo celost potfrlivme i ne odigravme nitu del od ona sto mozeme i sto ocekuvavme. Bitola uste ednas pokaza deka na ovoj teren e mnogu tesko da se igra bez razlika kakva e razlikata vo kvalitet. Samo sresno po greskite na protivnikot i intervenciite na Mitrevski stignavme do dva boda, iako povtoruvam ne zasluzivme nitu eden.













Angelov gi “izdade” Ckembarite

Na pocetokot od sredbata bitolskite navivaci Ckembari podgotvija nevoobicaen docek za Petar Angelov, koj i pokraj svojot rast kako rakometar vo Bitola, gi velicase Komitite i toa predizvika revolt kaj bitolskite fanovi. Tie podgotvija kovceg, venec i 800 sveki, simulirajki pogreb za reprezentativecot. Posvetija i pesna za Angelov, no toj zaradi povreda ne dojde vo Bitola i ne go pocuvstvuva zeskiot docek na Ckembarite.

Нема коментара:

Постави коментар