Powered By Blogger

30. 11. 2009.

Pelister ne znae za dosta


Dve sezoni po izleguvanjeto vo Kupot na UEFA i tretoto mesto vo sampionatot 2007/08, fudbalerite na Pelister mozat da se pofalat so istite brojki. Ni pobedite ne gi nateraa da gi smenat ambiciite i da razmislat za fudbalska Evropa, bitolcani cvrsto stojat na noze. Duri i uspeaa da ja svrtata tradicijata.
Vardar i Rabotnicki se dve od trite ekipi protiv koi Pelister ima najlos bilans vo oficijalnite sredbi. Po triumfot minatiot mesec so crveno-crnite, vo nedelata pod Tumbe kafe padna i Rabotnicki, koj imase 10 natprevari so pozitivni rezultati so pelisterci. “Na ovoj mec pokazavme deka sme i takticki zreli. Dolgo vreme mecot bese tvrd i bez zreli sansi. Potoa nastapija nasite 10 minuti i uspeavme da postigneme gol. Cestitki za fudbalerite, koi i pokraj problemite so neverojaten entuzijazam rabotat na treninzite i natprevarite” zakluci sefot na strukata Naum Ljamcevski, koj ima 17 bodovi od vkupnite 25 na zelenite. Za da padne i tretata tradicija protiv “crnata macka” za Pelister, liderot Renova potreben e podvig. Imeno samo ednas i toa vo mart ovaa godina so 1:0 so golot na Zlatko Delovski, bitolski Pelister osvoil bodovi vo mec od sampionatot so gipsarite. No do nedelnoto derbi na prviot i tretiot na tabelata ima uste dosta vreme. Po denesniot sloboden den, izbranicite na Ljamcevski utre (01.12.)se vrakaat vo trenazen proces so nadez deka za narednata sredba ke gi imaat na raspolaganje i bolnite srpski internacionalci Nemanja Bradonjic i Goran Mirovic. Neivesen e Saso Lazarevski, cija sto povreda se odolgovleci ,a edinstveno bez sansa za oporavuvanje e Nikola Petkovski, koj se oporavuva od povredata na ramoto i mozebi ke bide vo kombinacijata za sredbata so Sileks na 13 dekemvri.
Posebna prikazna e rastot na mladite fudbaleri, koi od kolo vo kolo go pravat potrebniot skok i stanuvaat ki~mata na noviot Pelister. Marjan Altiparmakovski e vo trkata za prvo ime na {ampionatot. Odbranata e neprobojna otkako Cvetkovski i Gan~ev zastanaa kako centralni defanzivci. Blagoj~e Qam~evski e “za~in” vo sekoj gol, a Aleksandar Veqanovski i Vladica Brdarovski se novite otkritia. Mo`ebi narednite se Maglovski, Kle~karoski, Buj~evski i mnogu drugi koi ~ekaat {ansa.

Нема коментара:

Постави коментар