Powered By Blogger

29. 12. 2009.

Edinstvena cel - Pelister da opstane


Koga vo letoto 2004 godina ovaa uprava go prevzede Pelister, nikoj ne ocekuvase deka kosarkata vo Bitola ke dozivee renesansa i deka taka brzo ke bide sozdaden nov kosarkarski centar vo drzavata. No natalozenite problemi, finansiskiot kolaps i otkazuvanjeto na sponzorot dovedoa Pelister na stakleni noze da ja gradi svojata idnina i so neizvesnost da gleda vo nea.
Vcera na oficijalna pres-konferencija bea preneseni odlukite, koi upravniot odbor gi donese za vreme na vikendot. “ Po zavrsuvanjeto na polusezonata 2009/10 upravata na celo so mene podnesuva ostavka. Vesta e neprijatna no toa e realnost, a od realnosta ne mozeme da begame. Vo minatite 6 godini pod vodstvo na Krste Bendevski i moe vodstvo imavme evidenti uspesi, koi kulminiraa so finaleto na Kupot minatata sezona. Se soocuvame so finansiski problemi, no i so nedostatok na luge koi se podgotveni da ja prevzemat odgovornosta i da rabotat vo voj klub. Vo ovaa prilika sakam da im se zablagodaram na site kosarkari koi prodefiliraa vo klubot, bez razlika dali se domasni i stranski, treneri i luge koi zaednicki rabotea za dobroto na klubot. Moja posledna misija e moznosta da mu ja prenesam odlukata na gradoncalnikot i toj da se obide da pronajde luge koi ke go prodolzat napravenoto od ovaa uprava. Sega zaednicka nasa cel e ovoj klub da ne propadne i se prefrli vo najnizok rang na natprevaruvanje” rece Mario Trifunovski pretsedatel vo poslednite tri godini, a prethodno direktor vo klubot.
“Ovaa odluka tlee veke od poodamna, a zapocna po otkazuvanjeto na sponzorot Svislion na krajot od minatata sezona. Tesko e da ocekuva deka so vakva postavenost nekoj moze da vodi vakov klub i da bide profitabilen. Site kosarkari koi bea pod dogovor so nasata uprava se slobodni da si pobaraat nov klub. Nie imame uste mali dolgovi vo visina od 6.000 evra i za eventualen nov soptsvenik na klubot ne e nekoe optovaruvanje da se zavrsi ovaa sezona. Sloboden e i trenerot Lazovski na kogo isto taka sme mu mnogu blagodarni. Najmnogu zalam sto na zavrsniot turnir na Kupot koj nie go organiziravme, ne uspeavme da stugneme do finaleto i da se raduvame na trofejot. No za mene sportot e zadovolstvo i uzivav vo sekoj moment pominat vo ovaj klubot.” zakluci pretsedatelot vo ostavka.
Tovarot sega moze da padne vrz onie koi so godini se del od kosarkarska Bitola i megu kosarkarite i megu sportskite rabotnici. Eden od niv e Blagoj Pecalov, koj rabotese kako trener na ekipata na pocetokot na sezonata, a bese strucen sorabotnik i koga Marjan Lazovski bese naimenuvan za trener: “Na pocetokot na sezonata jas so bitolskite kosarkari se dogovorivme bez razlika na problemite ovaa sezona da ja isturkame i eve so 4 mesto sme poveke od zadovolni. Sega edinstveno treba da se bori klubot da ne propadne vo tretata liga, bidejki tesko ke bide potoa da se vratime kade sto sme sega. Ne se raboti za golemi sredstva i apeliram gradot i strukturite da pomognat barem da se pronajdat minimalni uslovi klubot da prodolzi da se natprevaruva.” rece Blagoj Pecalov, koj e vo klubot dolgi godini i vo razlicni ulogi i povtorno e podgotven da pomogne vo nastanatata situacija. Potrebna e brza reakcija bidejki nastapot vo super-sest ligata brzo doaga i eventualno otkazuvanje nosi ogromni posledici. Ne e isklucena moznosta za formiranje na inicijativen odbor, koj ke moze da go vodi klubot vo ovoj period i da se obide da lobira do nekoe alternativo resenie.

Нема коментара:

Постави коментар