Powered By Blogger

1. 1. 2010.

Kristijan Ilievski najgolemiot biser

BEZ TROFEJ VO SENIORSKA KONKURENCIJA, SO EDNA ZLATO ZA ISTOCNA EVROPA I SO PRAZNI DJEBOVI SPORTSKA BITOLA JA ISPRATI STARATA GODINA


Ako mora da se izdvoi edno ime za minatata godina, toa sigurno e 17 godisniot prvak na Istocna Evropa vo moto-kros Kristijan Ilievski. So pobedi na skoro site trki, toj za prv pat ja osvoi ovaa nagrada, iako maka maci so ucestvo na site trki.
Pobeduva skoro sekade kade sto ke se pojavi, a se uste e vo potraga po cvrst finansiski izvor. Dobi stipendija od opstina Bitola, no pod svoja kapa treba da go zeme Agencijata za mladi i sport i da se grizi za negoviot razvoj.


Tesko e da se preraskaze sto se mu se slucuvase na FK Pelister vo 2009 godina. Vo prvite denovi od taa godina Mackov bese naimenuvan za kormilar na zelenite. Izdrza nepoln sampionat raspodelen vo proletta minatata sezona i prvite pet kola vo se uste aktivnata. Pelister za prv pat vo svojata istorija igrase baraz za opstanok i go dobi vo Strumica so pobedata nad Skendija (T) so 3:0. Nastana rekonstrukcija, besparica, zaminuvanje na fudbalerite i nov pocetokot so mladite nadezi od akademijata na klubot. Naum Ljamcevski dobi mandat za sef na strukata, no nitu ednas ne sedna nea, zaradi nerascistenite administrativni problemi so Mackov. Taka so Ljamcevski i negovata prodolzena raka Goko Ilijevski, Pelister naniza bodovi za delba na 5 mesto, za mirna prolet i prezimuvanje vo Kupot. No problemite ne se rezultatite. Vo klubot se probija dve strui, koi dolgo se obiduvaa da preovladeat edna nad druga. Na krajot od godinata formiran e inicijativen odbor vo koj se segasniot pretsedatel Volnarov, potencijalniot sponzor Atanasovski i clenot na navivacite Bozinovski. Godinata ke ja pametat Dragan Dimitrovski, koj go postigna svojot jubileen 100 gol vo prvoligaskite sredbi i Marjan Altiparmakovski koj se lansirase kako nova zvezda koja doaga od akademijata na klubot. Tokmu so nego i Stefan Maglovski na celo, mladinskata ekipa go osvoi Kupot vo Strumica so penal pobedata nad Vardar.


Kako na repeticija da se povtoruvaat sezonite na RK Pelister. Pak nema sponzor, klubot go vodat navivacite i pak limitot e treto mesto. So Borce Markovski na klupata toa bese osvoeno vo sezonata 2008/09, plus polufinale na nacionalniot Kup. Vo presret na novata sezona vo septemvri dojde Stevce Stefanovski kako kormilar i pak Pelister prezimi kako tret. Novina e briljantniot mec so Vardar, koj zelenite nesrekno go zagubija, iako dominiraa i vrakanjeto vo Evropa. Imeno vo noemvri Pelister dva pati igrase so Odorei (Romanija) i po nekolku godini donese evro-rakomet vo Bitola. Porazot od 10 razlika vo Romanija bese previsok i pelisterci stignaa do cesna eliminacija so pobeda od 28:21 vo sportskata sala Mladost. Sepak vrakanjeto na publikata e dobra najava za proletnata polusezona. RK Feniks i ZRK Pelister vo zenskata vtora liga imaat solidna sezona, no bez najavi za vrakanje na prvoligaski zenski rakomet vo gradot. Godinata zavrsi so otvoranje na prviot institut za rakomet BAS-Feniks, koj e fuzija od Biznis akademijata Smilevski i RK Feniks, kade alfa i omega e Nikolce Kostovski. Prva vakva organizacija so cel za razvivanje na igrata, klubovite i federacijata.


Najsvetlite, no i najtemnite momenti vo minatite 12 meseci ni gi donese kosarkata. KK Pelister za prv pat vo istorijata igrase finale na Kupot vo mart 2009 godina. Otkako senzacionalno go eliminira Rabotnicki, vo Ohrid zagubi od domakinot AMAK SP. Vo sampionatot pak ja ostvari celta da vleze vo plej-ofot, kade vo polufinaleto naide na Rabotnicki, koj podocna stana prvak. I po 16 kola od prvenstvoto koe e vo tek Pelister dobro cekori i pred vlezot vo super-sest ligata e na 4 mesto so 24 boda. No toa ne ja pokazuva jasno perspektivata na klubut. Na samo tri-cetiri dena do istekot na godinata, upravata na klubot na celo so Mario Trifunovski podnese ostavka i klubot ostana bez sponzor. Site kosarkari se slobodni da si pobaraat novi klubovi, a dali Pelister i natamu ke nastapuva vo elitata ili ke se rasformira so pad vo Tretata liga e prvata nepoznata vo novata godina. ZKK Pelister so mladi devojki igra epizodna uloga vo najsilnoto drustvo, kade sto glavno gi gubi sredbite, nekogas i so ogromni 89 razlika, kako vo slucajot so Vigor Skopje.
Za pofalba e proektot za razvoj na ucilisniot sport, koj involvira blizu 1.500 deca i renoviranjeto na sportskata sala Mladost, koja vo septemvri dobi nov parket, novi soblekuvalni, no i stolcinja na edna od dvete tribini. Kako i da e ova e prvo temelno renoviranje na salata od nejzinoto gradewe. Znacitelna afirmacija na gradot napravi akademijata za borecki vestini ZA-NED-DO, koja i na sportski i na zabaven plan ja afirmirase Bitola i predvodeni od Zlatko Nedelkovski privrzanicite na ovaa vestina se pomnogubrojni.
Starata godina sportistite veke ja zaboravija. So nadez za poveke pari, podobra organizacija i vrvni postiganja 2010 sigurno ke bide podobra.

Нема коментара:

Постави коментар