Powered By Blogger

7. 10. 2010.

Pelister fokusiran na luksemburskiot rival














Vcera vo prostoriite na Rk Pelister bese odrzana zavrsnata pres-konferenmcija pred vozvratniot mec od Kupot na EHF so luksemburskiot Dudelanz. So seriozen pristap i bez potcenuvanje pretsedatelot Bozinovski i rakometarite opomenuvaat deka nisto ne e zavrseno i pokraj euforijata koja vladee vo Bitola. Bozinovski napomena dena precekot i nacinot na koj Dudelang gi preceka bitolcani vo Luksemburg nalikuva na golemite klubovi, a ne na klub vo koj rabotas desetici volonteri koi ne dobivaat nadomest za svojot angazman. Ne drzat voda i prikaznite za amaterite rakometari, bidejki zaradi zakonskata regulativa vo Luksemburg, rakometarite se registrirani kako vraboteni i amateri i minuvaat 5-6 casa nedelno na rabota, a redovno se vo trenazen proces.
Gi povikuvam nasite navivaci da se mobilizirame i zaednicki da ja vozvratime gostoprimlivosta na nasior rival. Optimisti sme okolu plasmanot vo narednoto 3 kolo i veruvam deka pobeda koja ke znaci mnogu i za prekinuvanje na deceniskiot post od evropski neuspesi na nasiot klubzavrsi Bozinovski. Trenerot Sundovski i rakometarite dobro ja analizirale snimkata od mecot koja se emituvase i na edna od regionalnite televizii i svesni se za limitite na ekipata. Bez razlika sto ne e fit, Vlatko Nedanoski ke bide vo kombinacija za mecot v sabota. Iskusniot Kire Popovski veruva vo ovaa ekipa: Bez razlika sto vo ovoj klub sme mnogumina, site isto razmisluvame vo vrska so prviot natprevar. Svesni sme deka pred se vo napadot ne odigravme kako sto treba i mora naporno da rabotime za nedostatocite da gi popravime. Dudelanz ne e naivna ekipa i potreben e nas maksimum za da gi mineme.” Na obrakanjeto do mediumite bea pretstaveni i dvata trofei i predsezonskite turniri vo Struga i Verija na koi bitolskite zeleni bea pobednici. Rakometna Bitola sonuva prezimuvanje, no najnapred cekor po cekor da se mine Dudelanz.

Biletite od vcera se prodavaat kako alva”

Bez razlika na anonimniot rival vo Bitola vladee euforija za evropskite mecevi i se predviduva 4-5.000 gledaci slicno kako protiv Vardar Pro na jubilejot na Ckembarite. Biletite po cena od 100 denari se pusteni vo prodazba i veke dobro se prodavaat. Za razlika od klubot od Luksemburg cinat 5-6 pati poeftino, bidejki 400-500 gledaci platija po 12 evra za da go sledat prviot mec vo sportskiot centar Rene Hartman vo Dudelanz.

Dudelanz denes doaga vo Bitola

Denes na skopskiot aerodrok posle 13:00 casot pristignuva 30 clenata delegacija na prvakot na Luksemburg. Vo terminot od 20:00 casot ke go odrzi edinstveniot trening vo sportskata sala Mladost. Posebno emotivno ke bide vrakanjeto na Mane Skercevski koj vo periodot od 1974-1978 nastapuvase za Pelagonija od Bitola. Veke nekolku godini e trener na Dudelanz.

Нема коментара:

Постави коментар