Powered By Blogger

7. 4. 2011.

Cvetanov se “proseta” niz bitolskata odbrana















Fudbalsko prvenstvo na Makedonija 2010/11 - 24 kolo

Pelister - Horizont Turnovo 1:4 (0:3)

Gradski stadion pod Tumbe kafe - Bitola. Gledaci:
Glaven sudija: Stevce Suleski
Asistenti: Drage Nedelkoski i Zarko Todoroski (site od Ohrid)
Delegat: Blagoja Kotlaroski (Resen)
Strelci: Curlinov vo 23, 28 i 30 i Tasev vo 81 minuta za Horizont Turnovo, a A. Veljanovski vo 67 minuta za Pelister
Zolti kartoni: Stojanov, Kovacev
Crveni kartoni: nema

Pelister:

Petrovski, Salevski, Ristevski, Ralevski, T. Kitanovski, Konjarski (od 59m. A. Veljanovski), Maglovski, Petkovski, Talevski, Milenkovski (od 68m. V. Kitanovski), Pitoska (od 46m. Bujcevski)

Horizont Turnovo:

Dimovski, Stojcev, Petrov, Mitrev, Milusev, A. Stojanov (od 74m. Jovanov), Kovacev (od 66m. Sulev), Najdenov, Tasev, P. Stojanov, Curlinov (od 85m. Ristov)

Igrac na natprevarot:
Cvetan Curlinov (Horizont Turnovo)

Skoro prazni tribuni, bez nikakov andrenalin kako da se raboti za prijatelski mec, Pelister odigra ocajno i gi “potona” i taka minimalnite sansi za opstanok. Vo lezeren pocetok na sredbata, minaa celi 20 miniti, a mecot ne donese nitu edna emocija. Pelister preku Pitoska prv se zakani vo 18 minuta, a i dvata korneri koi sledea ne donesoa koj znae sto. No zatoa od prviot korner gostite povedoa. Pospanata bitolska odbrana mu dozvoli na Curlinov od samo 5 metri da ja zakova topkata vo mrezata, po kornerot na Milusev. Pelisterci ne ni reagiraa, a nemesto eden veke primija tri gola. Vo 28 minuta Najdenov mu podgotvi penal vo dvizenje na Curlinov, koj go isfintira Petrovski i ja smesti topkata vo praznata mreza. 70 sekundi podocna gostinskiot napagac vo svojot repertoar dodade i gol od volej od rabot na sesnaesetnikot. Polovina cas na ocaj na bitolskiot tim i efektivnost na turnovci, koi nikogas polesno ne slavele srede Bitola. Poslednite 15 minuti od prviot del minaa vo igra bez igra i donesoa dva zolti kartoni za nesto pogrubite startovi na Kovacev i Stojanov. Na pocetokot na vtoriot del Bujcevski vleze vo igra na mestoto na Pitoska, a 14 minuti podocna mesto rovitiot Konjarski sansa dobi i Aleksandar Veljanovski. Najfudbalskiot poteg, bitolcani go vidoa vo 51 minuta koga Filip Milenkovski od 25 metri od levo “izvadi” volej, koj zavrsi vo preckata na sovladaniot Dimovski. Vo centralniot del od vtoroto poluvreme, zelenite pokazaa najmnogu. Najnapred Talevski biese mlako po zemja, pa se spletka Bujcevski od izgledna pozicija. Sepak inicijativata na zelenite ja materijalizirase Aleksandar Veljanovski, koj pogodi na brilijanten nacin od distanca. Minuta podocna po prodorot na Antonio Bujcevski, gostinskiot odbranben igrac Mitrev spasi siguren gol. Vo period na kompletna inicijativa na domakinite, Curlinov iznikna od nikade i se zakani vo 74 minuta, no Petrovski so noga intervenirase. 4 minuti podocna i rezervistot Sulev dobi sansa od nevnimanieto na domasnata odbrana, no od mrtov agol sutirase nad golot. Pette minuti na inicijativa na gostite kulminiraa so slucaen gol za spokoj na turnovci. Se igrase 81 minuta koga po kornerot na Milusev, pomalku srekno topkata stigna do Marjan Tasev, koj po zemja ja vturna topkata vo mrezata na Pelister. Taka nikogas polesno turnovci ne gi osvoile bodovite od pod Tumbe kafe, kade samo po vtor pat se raduvaat vo svojata istorija.

Reakcii po natprevarot:

Nedzat Husein
(trener na FK Pelister)

Odigravme nasjabo ovaa sezona i kvalitetnata ekipa na Horizont Turnovo toa znaese da go iskoristi. Imavme crn period na sredina od prvoto poluvreme i toa skapo go plativme. Igracite deluvaa i demotivirani, zaradi situacijata vo koja se naoga klubot i nema da bide lesno da se vratat i ohrabrat

Sefki Arifovski
(trener na FK Horizont Turnovo)

Zasluzena pobeda na moite fudbaleri protiv mladata ekipa na Pelister. Odigravme disciplinirano, navreme postignavme pogodoci i mislam deka odigravme eden od podobrite nasi mecevi na gostuvanjata. Cestitki i za domasnata ekipa, koja se borese kolku sto mozese i za organizatorot za dobriot priem.

Curlinov kako Kirovski

Vo mecot koj i dene denes e posledna pobeda na Pelister vo ova prvenstvo, vo sredinata na dekemvri minatata godina Hristijan Kirovski togas kako fudbaler na Skopje postigna 4 gola i toa za nepolno edno poluvreme vo porazot na negoviot tim od 5:4 pod Tumbe kafe. Vcera za samo 7 minuti gostinskiot napagac Cvetan Curlinov postigna het-trik, ovoj pat za tri boda na negovata ekipa.

Нема коментара:

Постави коментар