Powered By Blogger

5. 1. 2010.

Pelister ja pocnuva svojata “Liga na sampioni”


Denes so avionski let od Sofija fudbalerite na Pelister patuvaat za Spanija, kade vo andaluziskiot turisticki centar Malaga ke gi minata centralnite podgotovki za proletniot del od sampionatot. Po nepolna decenija Pelister se vraka na iberisko tlo, kade posleden pat vo Galicija igrase so Selta vo Intertoto kupot.
Bitolskata ekspedicija e sostavena glavno od mladi fudbaleri, koi ke go imaat najgolemoto iskustvo vo karierite, da se soocat so nekoi od velicinite na kontinentot. Za razlika od esenskiot del od prvenstvoto zelenite se pokratki za sest fudbaleri, a dovedoa i dve novi iminja. Taka za pelisterci poveke ne nastapuvaat srbite Nemanja Bradonjic i Goran Mirovic, Kire Ristevski koj denovive zaminuva za Ceska, Toni Veljanovski, Blagojce Ljamcevski i Igor Kleckaroski, koi go napustija Pelister so obid da go raskinot dogovorot na steta na klubot. Edinstvenite novini se prakticno vrakanja na Vangel Altiparmakovski od Pobeda i Ljupco Micevski od Belasica. So isklucok na kapitenot Dimitrovski, site fudbaleri vo delegacijata se mladi i zelni za dokazuvanje.

Upravata mu dade doverba na Goko Ilievski, koj ke ja vodi ekipata na turneata, a potoa ke bide donesena odlukata dali ke ostane za proletniot del od sezonata ili ne. Vo Spanija patuva i kompletnata uprava na pelisterci vo nova oprema koja zelenite ja dobija pred patot za Malaga. Denes po pristignuvanjeto, Pelister ke ima polesen trening, a utre veke go ceka prviot kontrolen mec so francuskiot prvoligas Lens. Na pette predvideni natprevari sansa e dobijat site povikani fudbaleri. Tie se vo trenazen proces poveke od edna nedela, kako sto popodgotveni bi go precekale spanskiot del od pripremite. Za bitolcani mal izlet vo Ligata na sampionite, kako sto tie go narekuvaat periodot koj gi ocekuva i rivalite so koi ke se soocat.

Нема коментара:

Постави коментар