Powered By Blogger

13. 11. 2010.

Ekspres budenje za zelenite














Fudbalsko prvenstvo na Makedonija 2010/11 - 14 kolo

Pelister - Horizont Turnovo 2:0 (1:0)

Gradski stadion pod Tumbe kafe. Gledaci: 400
Glaven sudija: Vladimir Kiprijanovski
Asistenti: Toni Stojanovski i Dzenan Hajdari (site od Skopje)
Delegat: An|el Kimov (Kavadarci)
Strelci: Simonovski vo 23 i Maglovski vo 53 minutaza Pelister
Zolti kartoni: A. Ristevski (Pelister)
Crveni kartoni: nema

Pelister:

Petrovski, Brdarovski (od 67m. Stojanovski), A.Ristevski, Dragarski,
Kitanovski, Milenkovski, Maglovski, Simonovski, Petkovski, Talevski,
Pitoska, (od 54m. B. Ristevski) (od 85m. Veljanovski)

Horizont Turnovo:

Dimovski, Mitrev, Tasev, Mavrov, Sulev, Stojanov, Kovacev,
Lazarovski, Balozov, Milusev, Curlinov (od 67m. Najdenov)



Igrac na natprevarot:
Zoran Simonovski (Pelister)

Od 21 avgust i pobedata od 2:0 mnad Bregalnica minaa 20 prvemstveni kola i dva Kup meca, a fudbalerite na Pelister ne znaea za pobeda. Koga skoro site gi otpisaa tie se nadminaa sebe si i so samo eden trening vo nozete go sovladaa blediot Horizont Turnovo. Od prvata do poslednata minuta na ternot postoese samo domasnata ekipa. Po inicijativata vo prvite 20 minuti, zelenite povedoa vo 23 minuta, koga po prekrasnata akcija na Telavski i Petkovski, Zoran Simonovski od vtor plan naleta i efektno ja pogodi mrezata na Dimovski. Turnovci ostanaa bez reakcija i do odmorot Pelister zasluzi vtor gol. Milenkovski vo 38 minuta ja pogodi stativata, a minuta podocna po negovata akcija udarot na Talevski go izblokira Mavrov, spasuvajki siguren gol. Kvalitetno i efektivno prvo poluvreme za izbranicite na Husien, koi kako da bea pomnogubrojni na terenot. Samo vo prvote 5-10 minuti od vtoriot del vidomvme zelba na gostite za nesto poofanzivna igra. Rezultatot bea 2-3 vrzani korneri, no ne i stopostotni sansi. Vo 53 minuta prakticno od nisto Pelister zgolemi. Simonovski izvede korner, po koj zaspa kompletnata odbrana i golmanot Dimovski, a Maglovski so glava samo se pokloni na vtora stativa za 2:0. Od toj moment pelisterci se povlekoa i bez nikakov problem odolevaa na obidite na turnovci. Duri i odlicniot Talevski mozese da postigne tret gol vo 60 minuta, koga brzonogiot Milenkovski centrirase, no Stojan Dimovski so parada isfrli vo korner.
Vo poslednite 7 minuti Pelister morase da se brani so covek pomalku zaradi povredata na kapitenot Petkovski, po tri izvrseni zameni na domasnata klupa. Pobeda i bodovi za samodoverba, za vrtewe na nova stranica i mozebi posvetli denovi za ostaveniot, sam na sebe, Pelister. Horizont Turnovo ni blisku od svoite najdobri denovi.

Reakcii po natprebarot:

Nedzat Husein
(trener na FK Pelister)

Sakam da im cestitam na moite fudbaleri koi se izdignaa nad problemite i stignaa do zasluzena pobeda. Imavme inicijativa, mnogu sansi i mislam deka pozitivniot trend e vidliv. Vo finisot imavme fizicki problemi zaradi netreniranjeto ovaa nedela, no izdrzavme i zasluzeno se raduvame.

Sefki Arifovski
(trener na FK Horizont Turnovo)

Cestitki za fudbalerite na Pelister za zasluzenata pobeda i odlicniot priem. Nie go odigravme najslabiot natprevar vo sezonata i zasluzeno bevme porazeni.

Нема коментара:

Постави коментар