Powered By Blogger

13. 2. 2010.

Golem pad na sportot, S.Micevski vnesuva optimizam










Vo 40 izbor na najdobrite sportisti na Bitola, najdobro se gleda bezparicata i krizata vo sportot vo nasiot grad. Vo izborot na Sojuzot na sportovi za prv pat ne pristignaa dovolno ponudi za zatvoranje na listata na 10 najdobri seniori, pa dominiraa mnogubrojnite nadezi i talenti. Vo edna takva skromna rekapitulacija na 2009 godina, najmnogu svezina vnese govorot na pretsedatelot na Sojuzot na sportovi Siljan Micevski:
“Vo ovoj period na opsta kriza vo domasniot sport mora nesto konkretno da se stori.
Zatoa naskoro ke pobaram sredba so gradonacalnikot Vladimir Taleski i zaedno da napravime predlog-plan kako da go izvadime ovoj nas sport od golemata kriza. Vo drzava so losa zakonska regulativa nevozmozno e da privlecete sponzori, koi ke investiraat vo nasite klubovi, a pri toa treba da platat i danok. Zatoa potrebno e soocuvanje so problemite, mozebi i javna tribina da se soocime so grizite i da pobarame izlez od krizata” kategoricen bese Micevski, koj dolgi godini e pretsedatel na Sojuzot na sportovi, a bitolskiot rakomet svoite najsvetli momenti gi pameti pod negovo vodstvo. Ova negovo izlaganje vnese optimizam za ovaa godina, vo koja predizvicite pred bitolskite sportisti nema da nedostigaat. Rezultatski 2009 godina najmnogu ke ja pameti Gordana Cvetkovska Bosevska, koja imase najvisok megunaroden rezultat i po vtor pat stana sportist na gradot. Dve godini otkako go podeli prvoto mesto so Toni Bosevski, povtorno ja dobi doverbata na komisijata na sojuzot, zaradi 5 mesto na Svetskoto prvenstv, odlicniot nastap na svetskiot kup, kako i proglasuvanjeto za najdobra vo svojata nacionalna federacija. Taa bese najdobra vo seniorska konkurencija, a megu juniorite ocekuvano pobedi motociklistot Kristijan Ilievski, koj bese sampion na Istocna Evropa i pobedi skoro na site trki na koj ucestvuvase.



















Seniorska konkurencija
Konecen plasman

1. Gordana Cvetkovska Bosevska (Kik-boks Samuraj)
2. Saso Jankulovski (RK Pelister)
3. Marjan Altiparmakovski (FK Pelister)
4. Teodora Sekulovska (KGS Partizan)
5. Dragan Dimitrovski (FK Pelister)
6. Igor Radicevski - Petar Nolev (planinarstvo)

Mladinska konkurencija

1. Kristijan Ilievski (MK Bit-kros)

Priznanija za ostanatite najdobri nadezi:

- Riste Siljanovski (KK Samuraj)
- Filip Makalovski (GK Pelister)
- Velimir Petreski (GK Pelister)
- Oliver Kotevski (bodi-bilding)
- Aleksandar Zoglev (KK Student)
- Ema Trajkovska (KK Student)
- Marjan Nasoku (SK Pelister)
- Kristijan Bosevski (atletika)
- Milena Krstevska i Dimitar Anakievski (TSK Step)
- Ivan Krstevski (KGS Partizan)
- Julijana Salamovska (KGS Partizan)
- Martin Ivanovski (SK REK Bitola)
- Dragan Dumevski (TK Bitola)

Najdobri ekipi (seniori)

1. RK Pelister
2. KGS Partizan
3. TSK Step

Najdobri ekipi (mladinci)

1. FK Pelister
2. SK REK Bitola
3. KK Mladost

Posebni priznanija:

- Mihajlo Trombev (sportski rabotnik)
- GK Pelister (40 godisen jubilej)
- Milena Stojkovska (OU Dame Gruev)
- Marija Kotevska (SO Jovan Kalauzi)

Najdobar sportist od sojuzot za sport i rekreacija za lica so invaliditet

- Bergita Suli

Raspadot na zenskata kosarka i drasticniot pad na maskata kosarka, ostavija tragi vo listata. Se pomali se megunarodnite uspesi i vo edna takva situacija se postavuva prasanjeto treba li Sojuzot na sportovi da napravi isklucok vo svoite kriteriumi. Edna od moznostite e da se vklucat vo izborot i bitolskite sportisti koi nastapuvaat vo stranstvo ili za drugite domasni klubovi. Kako krizata go napadnala bitolskiot sport, koj znae kakva ke bide listata za najdobrite za 2010 godina i dali ke ima prostor za nadminuvanje na preskromnite ucinoci za minatata godina.

Reakcii po izborot:















Gordana Cvetkovska Bosevska
(pobednik vo seniorska konkurencija)

Zadovolna sum od postignatoto za minatata godina i ne samo za mene tuku i za mojot klub KBK Samuraj. Naporno rabotevme i stignavme do odlicni megunarodni priznanija. No tuka nemame namera da zapreme. Ne ocekuvaat golemi predizvici od koi gi izdvojuvam narednoto evropsko prvenstvo vo Azerbejgan i narednoto Svetsko prvenstvo, koe vo 2011 godina ke se odrzi vo Skopje.















Kristijan Ilievski
(pobednik vo mladinska konkurencija)

Pobediv vo natprevaruvaweto za sampion za Istocna Evropa vo disciplinata moto-kros. Na site trki osven na poslednata vo Bugarija, kade se borev za sevkupna pobeda bev najdobar. Im blagodaram na site koi mi pomognaa da go ostvaram ovoj golem uspeh i vetuvam deka i ovaa godina ke gi ostvaram moite celi i ke gi prodolzam moite uspesi.

Нема коментара:

Постави коментар