Powered By Blogger

15. 5. 2011.

Pelister od sabotata i definitivno e vtoroligas











Fudbalsko prvenstvo na Makedonija 2010/11 - 29 kolo

Bregalnica - Pelister 4:0 (1:0)

Minatata sabota ostanuva eden od najcrnite datumi vo istorijata na FK Pelister. Dokolku federacijata ne donese odluka vo posleden moment za prosiruvanje na ligata, a sansite se minimalni, Pelister po vtor pat ja napusta Prvata fudbalska liga na Makedonija. Po 2003 godina zelenite zad sebe ja ostavija najcrnata sezona vo mecevi za bodovi i matematicki po porazot vo Stip nemaat sansi za opstanok.
Nikogas polesno Bregalnica ne stignala do bodovite kako minatiot vikend. Demotivirani i nervozni fudbalerite na Husein vo tekot na celiot mec ne pronajdoa ritam kako bi mu parirale na ekipata na Zdravkov. So istiot rival vo 3 kolo, Pelister triumfirase so 2:0 vo Bitola so dvata gola na Lazar Iliev. Istiot napagac ovoj pat ne nastapi za Bregalnica, zaradi isklucuvanjeto kaj Vardar co prethodnoto kolo. No i bez nego Bregalnica imase maka samo dodeka go otvori rezultatot. Podocna bese polesno od ocekuvanoto.
Po 20 minuti bez nitu edna zakana, od prvata sansa domasnata ekipa povede. Se igrase 28 minuta, koga po sloboden udar odbranbeniot Popanev najdobro se snajde i ja vturna topkata vo mrezata na Petrovski. Do odmorot bitolcani gi povrzaa svolte redovi, no nikako ne uspevaa da kreiraat zrela sansa za gol. Taka na poluvreme so 1:0, Bregalnica ja ispolni svojata minimalna cel da dojde do pozitiven rezultat.
Vo vtoriot del nitu 15 minutnata pauza, nitu zamenite na gostinskiot trener ne go razdvizija Pelister, koj odigra edno od najlosite poluvreminja vo proletniot del. Stipjani redea sansi pred golot na gostite i tri pati ja tresea mrezata za ubedliv triumf. Georgiev vo 60 od volej, Velinov vo 75 minuta od mesanica go dotolcija Pelister. Zavrsniot cetvrt gol vo mrezata na pelisterci go postigna Aleksov vo 90 minuta od penal. Istiot go skrivi Tome Kitanovski, koj bese isklucen po startot vrz Velinov. Kosmarnoto popladne na izbranicite na Husein zavrsi so matematica potvrda deka so 16 boda ne moze da se dojde ni do barazot. Na 4 kola do krajot na sezonata sega nitu teorijata ne im e sojuznik na fudbalerite na Pelister. Sega treba dostoinstveno i kolku sto e mozno pomotivirano da se odigraat preostanatite mecevi, posebno mecot so Vardar vo 32 kolo, koj ke bide posleden za bitolcani vo Prvata liga pod Tumbe kafe. Slaba uteha e noviot podvig na mladinskata ekipa, koja obezbedi mladinskoto Kup finale so Skendija na krajot od mesec maj vo Skopje.

Нема коментара:

Постави коментар