Powered By Blogger

2. 8. 2011.

Pelister gi “pali” motorite

Odamna nemalo takov entuzijazam na start na podgotovkite na bitolski Pelister, kakov sto imase vo cetvrtokot. Preku 200 navivaci, clenovi na navivackata grupa ‘Ckembari” dojdoa da gi pozdravat rakometarite i strucniot stab. So navivacki slogani i pirotehnicko sou, entuzijazmot megu bitolcani bese prisuten na sekoj cekor.
Vrakanjeto na Siljan Micevski kako klubski sponzor znaci garancija za visoki dostreli i priklucok do Metalurg i Vardar Pro na vrvot na domasnata rakometna scena. Po Bogdan Makovej vo 2001 godina, Pelister pak ima stranski trener na kormiloto. Vo meguvreme Stefanovski, Sundovski, Krstevski, Curlevski i Markovski go predvodea bitolskiot klub, se do naznacuvanjeto na mladiot crnogorski strucnjak Ratko Djurkovic. Toj od pred 5 dena e vo Bitola, razgovarase so klupskata uprava, poedinecno so rakometarite i po zaednickiot sostanok vo sredata, den podocna go odraboti prviot trening vo sportskata sala Mladost. Djurkovic na dispozicija imase 19 rakometari, megu niv i 7 novajlii. Za prv pat dresot na Pelister ke go oblecat crnogorcite Jakimovic i Vujovic, srbinot Zujovic, gruziecot Canturija, Mite Karaivanov, a povratnici vo zeleniot dres se Misovski i Markovski. “Po 11 godini povtorno sum vo dresot na Pelister i ovoj klub go cuvstvuvam kako da mi e maticen. Gi poznavam rakometarite koi gi zateknav vo klubot, a od novajliite dobro go znam Petar Zujovic. Nasata ekipa se kompletira i za 10 dena ke bideme so kompletniot roster. Optimist sum deka ke napravime kompetitiven tim koj ke moze da se bori za edno od prvite dve mesta vo ligata. Isto taka Evropa i nastapot vo KPK, sekogas bil prepoznatliv znak za ovoj klub i se nadevam deka ke doturkame daleku vo ova natprevareuvanje” rece Petar Misovski koj zaedno so Igor

Toskoski se garancija na bitolskiot gol.

Upravata na Pelister se nadeva deka ke realizira uste dva transferi vo period od 7-10 dena. Vo zavrsna faza e doveduvanjeto na Kodor Al Nahad od Al Sad. Libanskiot levorak rakometar dobil “zeleno svetlo” po iscekuvanje na vizata i na pocetokot na narednata nedela ke im se prikluci na pelisterci. Na sprotivnata bekovska pozicija zelba e Rade Stojanovic, koj so uspeh nastapuvase za bitolskiot klub pred cela edna decenija. So kavadarcanecot veke se razgovaralo i postojat realni sansi i za negov kam-bek vo sportskata sala Mladost. Pelister go napustija Filip Lazarov vo Vardar Pro, Petkovski, Trajkovski i Uncevski vo noviot super ligas Bitola, a Popovski, Dimitrovski i Zarkov “zaplovija” vo trenerskite vodi.
Rakometarite na Pelister veke treniraat po dva pati dnevno i taka ke ostane se do naredniot mesec, vo koj bitolcani ke igraat kontrolni mecevi i ke ucestvuvaat na silni turniri.

Zarkov pomosnik, Dimitrovski i Popovski so pomladite

So krajot na minatata sezona, Aleksandar Zarkov ja zavrsi bogata kariera i e eden od retkite so site trofei koi gi osvoil Pelister po osamostojuvanjeto na nasata zemja. Ke prodolzi da raboti kako pomosnik na Ratko Djurkovic. Zlatko Dimitrovski e trener na vtorata ekipa na Pelister, koja pod ime Pelister 08 Junior e registrirana i ke igra vo Prvata liga. Mladinskiot pogon na klubot mu e doveren na uste edna klupska legenda Kire Popovski.

Markovski pak na terenite

Nekogasniot kapiten na makedonskata reprezentacija Ivan Markovski se reaktivira po kratkiot period bez rakomet po vrakanjeto od dalecniot istok. Iskusnoto krilo mu se stavi na raspolaganje na Djurkovic i ja zgolemi konkurencijata na mestoto, kade veke vo Pelister se Mitevski i Canturija. Markovski od poodamna invidualno trenira, kako bi mu pomognal na svojot maticen klub koga za toa ke ima potreba.

Narednata nedela pres-konferencija

Vo silniot ritam na treninzi, bitolcani duri narednata nedela pred mediumite ke gi pretstavat novite rakometari i trenerot Djurkovic. Predvidena e pres-konferencija na koja ke bidat objaveni i detali okolu podgotovkite i moznite prvi sparing partneri. Bitolcani imaat pokani za ucestvo na nekolku turniri i mnogu verojatno ke igraat so silni protivnici vo naredniot mesec i polovina.

Нема коментара:

Постави коментар