Powered By Blogger

13. 8. 2011.

Pelister vtor najpopularen klub na Balkanot












Komunikacijata preku socijalnite mrezi stana sekojdnevie za pomladata populacija i ne samo za niv. Bukvalno site imaa svoj profil na Fejsbuk ili na Tviter, a golemite klubovi i sportski zvezdi istiot profil go koristat za marketing, komunikacija so svoite navivaci, pa i za informativen servis.
Pozitivnite “vetrovi” vo Pelister, koi dojdoa so vrakanjeto na Siljan Micevski imaat vrtoglav rast i vo popularnosta na klubot vo i nadvor od granicite na Makedonija. Nema dilemi deka Pelister e ubedlivo najpopularen klub vo nasata zemja i bez tituli celi sest godini. Pokraj “armijata” simpatizeri i navivackata grupa “Ckembari”, bitolskite zeleni so svojot prepoznatliv stil, osvoija mnogu srca megu zaljubenicite na ovaa igra i vo Prilep, Struga, Kavadarci i drugite pomali i pogolemi rakometni centri vo drzavata. RK Pelister e glavna asocijacija za makedonskiot klupski rakomet i vo bivsa Jugoslavija i vazi za ekipa koja ima najdobar rezultat vo bivsata Ju-liga (2 mesto), najdobro Kup postiganje (finale na Kupot), najdobro Makedonsko megunarodno postiganje (finale na Celing Kupot i polufinale na Kupot na Kupovite), prva makedonska ekipa koja igrala vo Evropa (Pelister - Atletiko Madrid 1986 godina), edinstven klub od nasata zemja koj go osvoil TV turnirot na sampionite vo Doboj i edinstven domasen klub, koj daval svoi rakometari ili rakometari od svojata skola vo site natprevari na nasata nacionalnata reprezentacija po osamostojuvanjeto.
Po ispituvanjeto na veb portalot “Balkan - hendbal” bitolski Pelister e vtor najpopularen klub na socijalnata mreza Fejsbuk na Balkanot vednas zad slovenskata ekipa Pivovarna Celje. Zaklucno so sredinata na avgust pelisterci imaa preku 4.000 prijateli na Fejsbuk, sto e blizu 3.000 simpatizeri pomalku od slovencite. Zelenite se naogaat na listata pred giganti kako Zagreb, Borac Banja Luka, Nekse, Partizan, Lovcen, Kolubara ili Crvena Zvezda. Vo vkupniot evropski ranking Pelister e na 16 mesto od registrirani blizu 100 klubovi so svoi oficijalni profili. Ubedlivo vodi ungarskiot klub Foteks Vesprem so preku 25.000 prijateli pred evropskiot prvak Barselona. Megu najpopularnite deset se naogaat Hamburg, Kil, Monpelje, Loven Neker, Samberi, Kopenhagen i Larvik. Od makedonskite ekipi Metalurg nema nitu 500 svoi “fanovi” a Vardar ne figurira na listata na najpopularnite 100. Na Fejsbuk profilot na RK Pelister mozat da se pronajdat informacii od oficijalen i neoficijalen karakter povrzani so RK Pelister i mladinskite kategorii na klubot, fotografii, statistika i video snimki. I ovaa brojka od 4.000 “fanovi” vrtoglavo raste. Kako li ke bide koga so Micevski i Djurkovic ke dojdat pobedite i trofeite?

Нема коментара:

Постави коментар