Powered By Blogger

12. 5. 2010.

Nadigruvanje bez “municija”














Pelister – Teteks 0-0

Gradski stadion “Tumbe kafe”. Gledaci: 500
Glaven sudija: Stevce Sulevski
Asistenti: Drage Nedelkoski i Zarko Todoroski (site od Ohrid)
Delegat: Dimce Popovski (Ohrid)
Strelci: nema
Zolti kartoni: Pavlovic (Pelister), Ndal, Peev (Teteks)
Crveni kartoni: Ndal (Teteks) vo 90 minuta

Pelister:

Pavlovic, Brdarovski, Gancev, Cvetkovski, Ristevski, T.Veljanovski, Bradonjic (od 73m. Maglovski), A.Veljanovski (od 63m. Petkovski), Ljamcevski, Iliev (od 79m. Bujcevski), Altiparmakovski

Teteks:

Mar. Jovanovski, Stojkovic, Ristov, Miskovski, Naumovski, Savevski (od 79m. Peev) Mir. Jovanovski, Zaharievski, Gligorovski (od 73m. Ndal), Iseni, Stojanovski (od 90m. D.Jovanovski)

Igrac na natprevarot:
Vladica Brdarovski (Pelister)

Vo prekrasen ambient i pozitivni vibracii od dvete navivacki grupi od tribinite, gostite podobro vlegoa vo natprevarot. Vodeni od dvata veterani na sredinata na terenot Savevski i Zaharievski, “stofarite” podobro ja kontroliraa topkata i prvi se zakanija. Miroslav Jovanovski na dva pati se probi po desnata strana i izmami aplauzi od malku brojnata publika. Najnapred biese nad golot, a vo vtoriot obid ubavo dodade do Stojanovski, no vo posleden moment domasniot kapiten Cvetkovski isfrli vo korner. Polovina poluvreme potrosija pelisterci da ja pronajdat svojata voobicaena igra i da ja prevzemat dominacijata so topkata i kontrolata na sredinata na terenot. I koga site ocekuvaa reakcija na zelenite, dojde nova sansa za gostite od Tetovo. Gligorovski se probi po desnata strana i biese od mrtov agol, no Pavlovic svoeto zaposleno prvo poluvreme go odraboti na visinata na zadacata. Od prviot korner duri na 7 minuti do odmorot, Pelister se zakani preku Cvetkovski, koj so glava biese vo pobliskiiot agol, no Mar. Jovanovski spasi cist gol, isfrlajki ja topkata vo korner. So 10-12 minuti celosna inicijativa na Pelister, no bez lucidnost vo zavrsnicata prviot del zavrsi bez tresenje na mrezite. No pocetokot na vtoroto poluvreme donese kompletna prevlast na bitolcani, koi na dva pati bez blisku do vodstvo. Najnapred Altiparmakovski, a potoa i A.Veljanovski od korner gi zagreaa dlankite na Mar. Jovanovski, no promeni na rezultatot nemase. Na sprotivnata strana veteranot Zaharievski se obide direktno od sloboden udar vo 59 minuta, a Pavlovic so efektna parada go spasi svojot gol. Nitu vleguvanjata na Petkovski i Maglovski kaj domakinite i na Ndal kaj gostite ne ja smenija inercijata na mecot, vo koj umorot i toploto vreme pridonesoa tempoto da padne i da se cekaat prekini za poseriozni zakani. Od eden takov prekin rezervistot Mustafa Ndal bez topka go udri Kire Ristevski i vo nadopolnuvanjeto go zavrsi mecot, voedno i sampionatot. Prekinuvanje na pozitivnata serija na Pelister, no zadovolstvo na malku brojnite gledaci od borbenoto nadigruvanje na starite rivali.

Reakcii po natprevarot:

Goko Iliovski
(trener na FK Pelister)

Odigravme nesto poslab natprevar, posebno prvo poluvreme, no mislam deka remito e realen ishod na ovoj izednacen mec. Teteks se pretstavi kako silen i motiviran rival i cestitki za gostite za korektniot mec i odnesuvanjeto na dvete ekipi.

Toni Jakimovski
(sef na strucen stab na FK Teteks)

Odlicen mec po toploto vreme vo Bitola. Dvete ekipi imaa svoi momenti, a nie treba da zalime sto vo prvoto poluvreme ne gi realiziravme svolte sansi, pa lesno mozevme i da se raduvame na site tri boda. Zadovolen sum od izdanieto na moite fudbaleri i se nadevam deka vaka ke ja zavrsime sezonata.

15 poluvreminja bez primen gol

Pokraj matematickata potvrda na 4 mesto po remito na Sileks so Horizont Turnovo, satisfakcija za pelisterci e noviot rekord koj go postavija za nesovladlivost na domasen teren. Imeno zelenite od 14 dekemvri minatata godina koga so Sileks igraa 1:1 vo Bitola ne primile gol koga igrale oficijalni mecevi od prvenstvioto ili Kupot. 7 meca i edno poluvreme Pavlovic ili Petrovski ne kapitulirale, sto e poveke od 630 minuti bez primen gol na domasen teren.

Нема коментара:

Постави коментар