Powered By Blogger

26. 3. 2010.

Pelister gi naplaka smetkite















I koga igrale vo nacionalniot Kup, Pelister i Vardar nikogas ne se sretnale dva pati za edna nedela. Spletot na okolnosti na bitolcani im ponudi moznost za revans za tesniot poraz na “Filip 2 arenata” vo 21 kolo. Dvete ekipi vo dobra forma go pocnaa proletniot del od sezonata i ovoj mec vo Bitola se ocekuva so golemo netrpenie. Denes izbranicite na Naum Ljamcevski vo kompleten sostav ke go podrzat posledniot trening, po koj ke bide pojasen i startniot tim za derbito.
Vo sostavot se vraka Nemanja Bradonjic, koj igrase 90 minuti vo Skopje, no zaradi tri zolti kartoni ne nastapi vo pelagoniskoto derbi. Svoite polesni povredi gi zalecija i Goran Gancev i Ljupco Micevski, pa bitolskata klupa ke ima pravo na izbor za startniot tim, za koj kandidiraat 20 tina fudbaleri. Za pocetok na mecot se nametnaa Stefan Maglovski i Jovan Stefanovic koi bea najpozitivni vo mecot so Pobeda.
So isklucok na poslednite 3-4 sredbi, pelisterci obicno maka macele so vardarci, koi imaat daleku podobar skor vo megusebnite sredbi. Ovosezonskite dva natprevari zavrsija so po 1:0 za domasnata ekipa so Marjan Altiparmakovski i Simeon Hristov kako mladi junaci na “vecnoto derbi”. Tokmu Altiparmakovski pred derbito ima visoki ocekuvanje: “Odlicno se podgotvuvame I vetuvame maksimalen angazman za sekoja topka. Se nadevam deka rabotite ke se odvivaat kako vo esenskiot del. Se nadevam I na gol, iako toa ne e najvazno, bodovite da ostanat pod Tumbe kafe e nasiot prioritet. So pomos na nasite verni navivaci pomisluvame samo na pobeda” zavrsi Altiparmakovski koj se uste go ceka svojot prv gol vo proletniot del od sampionatot. Vo Bitola se bara bilet poveke za ovoj natprevar i se ocekuva ispolnet stadion i golema podrska za domasnata ekipa. Upravata na zelenite gi animira simpatizerite i navivacite, a mecevite so Vardar skoro sekogas se prikazna za sebe, nadvor od prvenstvenite kalkulacii.

Delovski mozen “djoker” na pelisterci

Iako e podgotven vo vrakanjeto vo maticniot klub Zlatko Delovski se uste ne odigral ni minuta ovaa prolet. Bitolcani se uste se sekavaat na negoviot gol vo cetvrtfinaleto na Kupot so Vardar pred 8 godini. Togas toj gol vo 90 minuta gi odvede bitolcani vo polufinaleto, a podocna i do trofejot. Mozebi tokmu 31 godisniot Delovski ke bide “djokerot” i v nedela so Vardar

Vardar bez gol veke dve sezoni vo Bitola

Treba da se vratime vo sezonata 2007/08 za da go odbelezime posledniot gol na Vardar vo Bitola vo natprevar za bodovi. Vo natprevarot koj domakinot go dobi so sporniot gol na Ilir Elmazovski, gostinskiot napa|ac Kirovski pogodi od penal. I minatata sezona i vo esenskiot del vo ova prvenstvo vardarci ne ja tresele mrezata koga gostuvaat vo vecnoto derbi.

Нема коментара:

Постави коментар