Powered By Blogger

6. 2. 2011.

Svetko prvemstvo vo rakomet - Svedska 2011












Francija po cetvrti pat

Po dvete tituli na Daniel Konstantini, negoviot naslednik Klod Onesta go izramni so vtoroto negovo zlato osvoeno kako selektor i toa na potezok nacin od site prognozi. Nedostigot na nekolku igraci vo rotacija go napravija mecot so Danska mnogu izramnet i dramaticen. Vo tekot na site 60 minuti, galskite petli vodea, a Danska nekolku pati izramnuvase 4:4, 9:9, 25:25.
Vo igrata na dvata tima site konci gi vlecea dvata dominatori: Nikola Karabatic i Mikel Hansen. Dvajcata ja prevzemaat odgovornosta koga bese najpotrebna, a i mecot go zavrsija so ist broj na golovi po 10. Na odmor Francija zamina so 15:12, a vo eden period od vtoroto poluvreme imase i 4 gola prednost. Sepak dancite pokraj Hansen go imaa i izvoredniot golman Niklas Landin koj, go dobi duelot so “vecniot” Tjeri Omejer. Koga se krsese rezultatot golmanot na Silkeborg mu odbrani zicer na Zil, a Bo Spelerberg na 3 sekundi do krajot pogodi za prodolzenija 31:31.
Napnatosta kulminirase vo dopolnitelnite 10 minuti, vo koi Francija postojano vodese, a Danska stignuvase. Sepak kapitenot Fernandez ja prevzede ulogata na lider i pogodi dva pati za finalno odlepuvanje. So konecni 37:35 po cetvrti pat na svetskite prvenstva se slusa Marseljezata i Francija gi slavi svolte rakometni “eksperti”. Vo timot bez izdvojuvanja za najkorisen igrac na turnirot bese proglasen Nikola Karabatic. Vo idealniot tim se najdoa uste dva francuski rakometari Bertran Gil i Tjeri Omejer. Najdobri na svolte pozicii se uste Vedrai Zrnic, norvezanecot Tvedten, islanganecot Peterson, danecot Hansen i sveganecot Doder.
Turnirot mina vo solidna organizacija, skromna posetenost, sedum vizi za predolimpiskiot turnir, megu niv i za nasiot nareden protivnik vo kvalifikaciite za EP – Ungarija. Spanija vo 2013 i Katar vo 2015 godina se domakini na narednite mundijali, a nasata javnost ostanuva koncentrirana na evropskoto prvenstvo cij sto domakin vo januari narednata godina ke bide Srbija.

Nov ili star svestski prvak vo Malme arenata ?

Se brojat casovite do golemiot finalen mec, vo koj megu Francija i Danska ke go dobieme noviot rakometen “gazda” na planetata. Ili mozebi se lazam, nema da ima nov tuku “gazdata” e onoj lanskiot, pred lanskiot, onoj postojaniot. E sega kako da prognozirate, ili kako da prognozirame? Finale si e finale pa makar vo nego igrale Francija i Avstralija. Samo sto ovoj pat dobro e sto vo finaleto ke igraat navistina dvete ekipi koi najmnogu pokazaa, dvete stvarno najdobri. Skoro da ne zagubija nitu poluvreme nitu ednite, nitu drugite, pa biletot za zavrsniot mec im e poveke od zasluzen. Vcera molk vo francuskata baza vo hotelot Radison Blu vo centarot na Malme. Interna pres-konferencija samo za francuskite novinari i zatvoren trening, na koj nie nefrancuskite vrsaci na dolznosta, mozevme da zirneme samo 10 minuti dodeka Dinar i drugarite pravat vezbi za zagrevanje. Koga pocna taktickiot del potparolot na site ni se zablagodari, iako inspektorskite oci i natami zirkaa od sekoja dupka vo Malme arenata. Kaj dancite se e poinaku. Otvorena trening sesija, nasmevki i segi megu profesionalcite, dvocasoven pres brifing i zasiluvanje na strucen plan vo imeto na bivsiot reprezentativec Joakim Boldsen, koj na pokana na danskata televizija e ekspert na finaleto. Nacionalniot danski TV servis od vcera vrsi odbrojuvanje od vtoroto nacionalno finale, prvo po decenii i decenii. Ako se iskluci edno evropsko zlato, osvoeno vo komsiiite vo Norveska, dancite se cesto okolu vrvot, no nikogas na nego. Sega se gotvi euforija kako po fudbalskoto zlato na EURO 92, bas vo Svedska koga od autsajder od plaza Danska stigna do zlato so pobeda protiv Germanija, koja bese favorit bas kako Francija denes.

Francija i Danska za tronot

Najdobrite dve selekcii ke igraat vo zavrsniot natprevar na 22 svetsko prvenstvo vo rakomet, koe se odrzuva vo Svedska. Francija i Danska na eden ili drug nacin demonstriraa, deka na ova prventvo zasluzija da stignat do posledniot desetti natprevar i v nedela da go zavrsat prvenstvoto. Sto im trebase na sveganite vcera da go isprovocirat Tjeri Omejer po vesnicite kopajki po negoviot privaten zivot. Tjeri se razbrani, Bertran Gol go odigra svojot mec na prvenstvoto, Misel Gigu bese ramo do ramo so nego, a Karabatic kako i da odigra ke bide najdobar ili megu najdobrite. Edna takva masinerija mecevite gi dobiva so odbranata, so neverojatna rabota na nozete na zonata 5-1, so dzinot Didie Dinar, so kompozicijata na Onesta i samodoverbata. Ranetata Svedska bez uslugite na Kim Anderson mozese tolku i kapata dolu za “vikinzite”. Cas podocna vo Kristanstad Danska i Spanija ponudija mnogu povozbudliv mec so presvrti i eden glaven junak. Mikel Hansen e najdobar igrac na prvenstvoto i negoviot prostor za napredok e neverojaten. Se prasuvam kako mozese Barselona da se oslobodi od nego i da ne ja gradi idninata vrz danskiot “tenk”. Mikel postigna 9 gola, Landin gi pobedi Sterbik i Ombrados i Danska postojano vodese. Na 5 minuti do krajot Rokas izramni, no pak Hansen i Knudsen “pobegnaja” i Danska go izramni svojot najdobar rezultat na svetskite prvenstva. Za da go nadmine treba da ja “probie” neverojatna odbrana na trikolorite, koi igraat kako da e najlesna rabota na svetot. Valerio Rivera besen na ceskite sudii po mecot izjavi deka se nadeva deka po dve godini vo Spanija ke mu sudat kako sinoka na Danska. i taka nekoj slavi, nekoj taguva, Polska ostana bez mesto na predolimpiskiot turni, Hrvatska e petta kako i pred cetiri godini vo Germanija, a denes e posledniot tret sloboden den na prvenstvoto.

Idninata se vika Katar

Iako imase mnogu skeptici, pred nekoj den najavivme deka Katar e seriozen kandidat da bide organizator na edna golema priredba. Toa brzo go svatija i prvite luge na IHF, koi so tajno glasanje mu dadoa doverba na ovaa kandidatura i pokraj favoritskata uloga na Polska, Francija i nesto pomalku na Norveska. Katar za 4 godini ke organizira prv mundijal vo leto, prv mundijal samo vo eden grad vo Doha i veruvam mundijal so Stevce Stefanivski vo uloga na vodic niz sportskite, no ne i samo sportskite ludorii na ovaa mala no mnogu mokna zemja. Sinoka se slavese vo hotelot Hilton vo Malme, kade preku 100 akreditirani novinari bea pokaneti na koktelot po povod pobedata. Za nas koi moravme da rabotime vo Kristanstad bea utesnite mecevi za 9 i 11 mesto. I deka vakov tip na mecevi mozat da donesat golema dramatika pokazaa sinokesnite dueli. Taka najnapred Germanija po dve prodolzenija se izbori za 11 mesto, pobeduvajki ja Argentina so 40:35, vo mec so Johanes Biter kako glaven arhitekt na pobedata. Devetta e Norveska koja protiv Srbija postojano brkase, za da stigne do vodstvo vo samata zavrsnica i so malku stil go “zacini” skandinavskiot mundijal. Sega e vreme za ona golemoto. Polufinaleto e servirano, a na vcerasnite pres-konferencii od site cetiri tabori veruvaat deka finaleto e dostizno. Karlen i Anderson se golem prasalnik kaj sveganite, Lase Bosen kaj dancite, a Francija i Spanija se kompletni. Site osven “furijata” se opredelija za zatvoren trening, kriejki gi adutite od protivnikot. Denes ke bidat delegirani sudiite na zavrsnite mecevi, a nivnite iminja ne se beznacajni i od nivnoto delenje na pravdata direktno zavisi, koj kade ke igra v nedela.

Francija, Polska ili Katar?

Vo denovite na celosno ocekuvanje na medalite i sampionot, vo Malme se vodi edna druga bitka. Denes IHF ke go soopsti imeto na organizatorot na 24 svetsko prvenstvo ko ke se odrzi vo 2015 godina. Izvesno e deka naredniot mundijal po dve godini ke bide vo Spanija, a devojkite ke igraat vo Brazil. Sinoka prisustvuvavme na glamuroznata prezentacija na Katar koj po dobivanjeto na svetskoto prvenstvo vo fudbal vo 2022 godina, sega saka i rakometna smotra. Katar nudi besprekorni uslovi, nova sala, infrastruktura od nekoja druga planeta i prv pat prvenstvo vo leto. Toa se adutite na bogatite seici no silna e kandidaturata i na Polska i na Francija, koi gi branat boite na stariot kontinent. Na rakometno pole vcera bese kompletno sloboden den bez nitu edna aktivnost vo nitu eden od osumte grada domakini na prvenstvoto. Denes se igraat samo dva meca i toa vo Kristianstad, kade ke se odluci plasmanot od 9 do 12 mesto. Najnapred Germanija i Argentina ke igraat za 11 pozicija, a podocna se srekavaat Srbija i Norveska za 9 mesto. Ovie cetiri reprezentacii posledna sansa za olimpijadata vo London ke imaat na evropskoto prvenstvo vo Srbija vo 2012 godina. Polufinalnite mecevi se igraat veke utre koga Svedska i Francija ke se soocat vo Malme a Danska i Spanija ke igraat vo Kristianstad.

Superiorni 8 od 8 za dancite

Tri od cetirite ekipi koi se vo polufinaleto na svetskoto prvenstvo vo Svedska tamu stignaa neporazeni. Danska e edinstvenata koja ima 100% i toa za prv pat vo istoriata. Vcera “crvenata”masina go zbrisa domakinot i bez uslugite na Lase Bosen, no so oporaveniot Mihael Knudsen koj gi odigra prvite minuti na sampionatot. Sveganite skapo ja platija cenata na cetvrtfinalnata grupa so povredite na Karlen i Kim Anderson koi se neizvesni za sredbite od polufinaleto. Svedska za vlez vo finaleto ke ima nepremosliva precka vo imeto na svetskiot prvak Francija na Klod Onesta. Pred dva dena razgovarav so Magnus Vislander koj ovde e vo uloga na strucen komentator za svedskoto radio. Mi rece deka i vo teorija i vo praksa e mnogu tesko da se sovladaat trikolorite, pa stom toa go veli toj, nema pricini da ne mu veruvame. Eden drug bivs golem rakometar spanecot Rafael Gihosa samouverene izjavi za vesnikot Marka deka samo Francija e posilen rival do negovata “furija”. Navistina najdobrite cetiri selekcii stignaa do zavrsnicata koja megu Malme i Kristinastad v petok ke ni gi dade finalistite. Samo Francija i Danska go povtorija rezultatot od Hrvatska 2009, a novajlii ili ako sakate povratnici se Spanija po 6 godini i Svedska po tocno edna decenija. Do ovoj moment nitu eden rakometar seriozno ne se izdvoi, pa nema da bide lesno da se pronajde MVP na prvenstvoto.

Vrakanje na spancite vo vrvot na svetskiot rakomet

Francija i Spanija ja kompletiraa polufinalnata cetvorka, vo koja skandinavskiot rakomet ke se sprotistavi na centralno kontinentalnite sili. Spanija so furiiozno prvo poluvreme go zbrisa Island i go napravi da izgleda silno inferioren. Vo takov razvoj na nastanite celiot kolektiv na Valerio Rivera funcionirase, no ako mora nekogo da se izdvoi toa se “bombarederot” Alberto Entrerios i golmanot Arpad Sterbik. Reakcijata na “ribarite” zadocneta i poveke so srce otkolku so glava. Ungarija pred ocite na nasiot selektor Zvonko Sundovski na najdobar nacin ni pokaza deka treba da ja respektirame so pobedata nad velesila kako Germanija. Kakva i da ima smena na generacii, izbranicite na Brand pred samo dva dena lesno go sovladaa Island, pa so ovaa pobeda rakometarite na Mocai sigurno se vo zonata od 5-8 mesto. Vo mec vo koj pobedi taa selekcija koja pomalku gresese, ungarcite pokazaa i mentalna sila i blagodarenie na pomladite i pobrzite rakometari stignaa do pobeda, koja znaci doblizuvanje do sonot narecen Olimpijada.
Koga Francija ke pobedi ubedlivo, a so skromen ucinok na Karabatic, Fernandez i Omejer nema pogolem kompliment za igrata na galskite petli. Srusija se na patot do polufinaleto, a ostavaat vpecatok deka ne igraat maksimalno i deka mozat uste mnogu. Sega nedostiga uste kompozicijata na polufinaleto, pa da se uverime dali moze za prv pat vo modernata era edna selekcija da osvoi cetiri vrzani turniri edno po drugo.


Danska i Svedska prvi polufinalisti

Sonot za skandinavsko finale poleka se ostvaruva vo Malme. Po vcerasnite mecevi mnogu verojatno e deka v nedela na 30 januari barem edna domasna selekcija ke igra za zlatoto. Iako na hartija postoi samo eden domakin, koga igra Danska atmosferata e mnogu pozeska duri i od mecevite na domakinot Svedska. Vcera protiv Argentina pobeda na rutina, na invidulalnost i se razbira na kvalitet. Nikogas vo istorijata na danskiot rakomet na edno svetskot prvemstvo skorot ne im bil 7 posledovatelni pobedi. Na pres-konferencija selektorot Vibek gi pofali i argentincite koi se najdobrata neevropska selekcija na prvenstvoto. Edinstven problem za organizatorot e sto veke se prodadeni 8.000 bileti za polufinaleto vo Danska za mecot vo Malme, a postoi moznost mecot na “crvenite” da se igra vo Kristianstad kade kapacitetot e samo 6.000 luge. Kako sveganite ke se spravat so ovoj propust? Zarem navistina ne pomislija deka mozat i tie pokraj dancite vo polufinaleto? Golem udar pretrpe Hrvatska koja go primi prviot “nokaut” vo erata post Lino Cervar. Hrvatskite novinari bea preblagi kon Goluza zatoa sto znaea deka becera “kocekstite” zasluzeno zagubija i nema poveke alibi vo sudiite, ambientot ili povredite. Golemo prasanje e kakva e idninata na hrvatskata rakometna skola, koja redese uspesi i medali skoro edna decenija. Posebna pozitivna prikazna e Svedska koja so kolektiven rakomet i eden vroden lider vo Dalibor Doder se doblizi kade sto bese vo Pariz 2001 godina. Minaa tocno deset godini od vremeto na Vislander, Lovgen i drugarite, a poleka doagaat nekoi novi momci. Denes ke bidat pojasni rabotite vo 1 grupa vo Jonceping kade Francija, Spanija i Island se kandidati za dve slobodni mesta vo polufinaleto.

Нема коментара:

Постави коментар