Powered By Blogger

18. 9. 2009.

Pelister gi naplaka starite smetki


Iako se redea komplimentite po remito vo odlicna igra protiv Renova, fudbalerite na Pelister pak imaa nemirna nedela, koja kulminirase vo cetvrtokot od iznenaduvackata ostavka na trenerot Alekso Mackov. Vidno vozbuden i poln so emocii iskusniot trener se zboguval so fudbalerite, so zal za prekinot na sorabotkata.
No prvenstvoto tece i zelenite v nedela gi ocekuva duelot so sosedot na tabelata (po brojot na bodovi) Horizont Turnovo. Pelisterci so kompleten tim, samo bez povredeniot Nemanja Bradonjic ke izlezat na megdan na ekipata, koja im go otezna patot do opstanokot minatata sezona. Imeno vo Bitola site se sekava at na evro-golot na Andonov, koj donese 2:2 i namesto direkten opstanokot na Pelister mu dade uste 90 minuti emocii, stres i neizvesnost vo barazot so Skendija. Otkako zaradi nedostig na elektricna energija, bitolcani ne treniraa vo cetvrtokot, vcera Zlatko Cvetanovski go odrza posledniot trening pred mecot so turnovci. Cvetanovski po smenata na Husein na krajot na esenskiot del od prvenstvoto, isto taka gi vodese pelisterci. Sportskiot direktor Blagoja Kitanovski veruva vo uspeh i pokraj problemite: "Zaminuvanjeto na Alekso Mackov sigurno ostavi traga vo soblekuvalnata, no se obiduvame brzo da se mobilizirame i da ja vratime potrebnata atmosfera. Se nadevam na tri boda i pokraj respektot za kvalitetnata ekipa na Horizont Turnovo". Vo prvite pet natprevari na pozicijata napagac se istakna 18 godisniot Marjan Altiparmakovski, koj i pokraj dobrite igri se uste e vo potraga vo prviot gol vo maticniot klub. "Imame golem motiv protiv Horizont Turnovo i zaradi natprevarot vo poslednoto kolo od minatata sezona i zaradi nasata momentalna forma. Prepusteni sme samite na sebe, no atmosferata megu fudbalerite e solidna. Mladite fudbaleri izvoredno se vklopija vo ekipata i ja imame podrskata od poiskusnite vo timot. Vo Bitola nema da dademe bodovi nikomu, pa taka ocekuvam tri boda i vo utresniot natprevar", ni rece Marjan Altiparmakovski eden od onie koi najmnogu napreduvaa na startot od sampionatot. Najaven e istiot tim koj igrase dobro so Renova so edinstvena dilema megu Mirovic i Aleksandar Veljanovski vo sredniot red. Vo oficijalen mec Horizont Turnovo nikogas ne go sovladal Pelister, ni na domasen, ni na gostinski teren.

Noviot trener od ponedelnik

Zaminuvanjeto na Mackov po 11 meseci na klupata na Pelister ja iznenadi upravata na klubot, koja po sredbata so Horizont Turnovo ke go objavi naslednikot na zelenite: "Odlukata na sega veke bivsiot trener ne iznenadi i denovive zaednicki ke ja doneseme odlukata za noviot trener na Pelister. Od ponedelnik oficijalno ke go pretstavime pred kup-duelot so Ohrid ili naredniot prvenstven mec so prvakot Makedonija G.P.", ni rece sportskiot direktor na Peliser, Blagoja Kitanovski. Po vrakanjeto vo prvata liga pred pet sezioni pod Tumbe kafe se ocekuva cetvrtiot trener po Marjan Sekulovski, Nedzat Husein i Alekso Mackov.

Нема коментара:

Постави коментар