Powered By Blogger

25. 8. 2011.

22. 8. 2011.

Pelister lesno i ubedlivo i vo Ohrid

Pelister - Metalurg Junior 36:20 (19:9)

Vo prviot domasen kontrolen mec po vrakanjeto od Crna Gora, rakometarite na Pelister bez mnogu problemi go sovladaa noviot super-ligas Metalurg Junior vo sportskata sala “Biljanini izvori” vo Ohrid.

21. 8. 2011.

Pelisterci veke go zaposednaa vrvot

Vtora fudbalska liga - 3 - kolo

Pelister - Belasica 4:1 (1:0)

Gradski stadion pod Tumbe kafe - Bitola. Gledaci: 500
Glaven sudija: Zarko Dimeski
Asistenti: Ilco Jordanoski i Marjan Smilkoski (site od Prilep)
Delegat: Gino Grdanoski (Vranjiste)
Strelci: Altiparmakovski vo 29, T. Kitanovski vo 61 i S. Veljanovski vo 63 i V. Kitanovski vo 89 minuta za Pelister, a Limanov vo 56 minuta od penal za Belasica
Zolti kartoni: Talevski, T. Kitanovski (Pelister), Gjorgiev, Adamov (Belasica)
Crveni kartoni: nema

Zagrizuva povredata na Nedanovski



















Vo skoro 40 dena treninzi i kontrolni natprevari, povredite go zaobikolija Pelister i dobra vest e sto so isklucok na sitnata povreda na Mihajlo Petrovski site ostanati rakometari treniraat maksimalno i vo polet go docekuvaat 20 sampionat na Makedonija.

18. 8. 2011.

Petrovski vo Podradec


















Iako veke so nedeli se pretpostavuvaae od pred nekolku dena i oficijalno 23 godianiot golman na Pelister Ilce Petrovski se seli vo Albanija. Poveke od eden mesec toj gi dogovori licnite uslovi so noviot prvoligas Podgradec i kako sloboden fudbaler mu pristapi na ambicioznata albanska ekipa.

Feniks visoko “leto” na svojata premiera















Po dolg post Bitola ke ima zenski rakometen super ligas i toa premierno vo imeto na Feniks AM. Ako vo minatoto Pelister TAT i Pelister Metalec so pomal ili pogolem uspeh se natprevaruvale vo najvisokiot rang vo nasiot zenski rakomet, sega dojde vreme za proektot na Feniks AM.

17. 8. 2011.

Toskovski nov kapiten na pelisterci



















Po vrakanjeto od crnogorskata turnea rakometarite na Pelister imaa samo eden sloboden den i vednas se vratija vo trenazen proces, podgotvuvajki se za oficijalnite mecevi. Za nov kapiten na ekipata naznacen e golmanot Igor Toskoski na mestoto na minatogodisniot Saso Jankulovski.

14. 8. 2011.

Pelister veke na vrvot na Vtorata liga

Vtora fudbalska liga - 2 - kolo

Rufeja - Pelister 0:1 (0:0)
Stadion vo Brvenica. Gledaci: 200
Strelec: Dimitrovski (51 minuta)

Pozitivni vibracii za “zelenite” od Crna Gora












Pette crnogorski dena vo prvata faza na kontrolni mecevi donesoa pozitivni vibracii kaj noviot Pelister na Ratko Djurkovic. Dve pobedi, edno remi i eden poraz e bilansot od cetiri sredbi so ekipi, koi ke nastapat vo prvoto izdanie na regionalnata SEHA liga. Lovcen i Sutjeska so cetiri meca vo cetiri dena bea prv kontakt so timot po dvonedelnata rabota vo Bitola za novo izgradeniot Pelister na Siljan Micevski i Ratko Djurkovic

13. 8. 2011.

Premiera so Prespa, gradskoto derbi vo noemvri















Spored kalendarot na VIP Super ligata odreden od RFM, Pelister e glaven kandidat za prvoto mesto vo prviot del od sampionatot, koj ke broi 10 ekipi i po odigruvanje na 18 kola, ke pretrpi plej-of faza, vo koja ke bidat prikluceni Metalurg i Vardar Pro, koi vo toa vreme ke igraat vo regionalnata SEHA liga.

Pelister vtor najpopularen klub na Balkanot












Komunikacijata preku socijalnite mrezi stana sekojdnevie za pomladata populacija i ne samo za niv. Bukvalno site imaa svoj profil na Fejsbuk ili na Tviter, a golemite klubovi i sportski zvezdi istiot profil go koristat za marketing, komunikacija so svoite navivaci, pa i za informativen servis.

Opstanokot vozmozna misija

Vistinsko cudo e razvojot na vtoriot bitolski rakometen klub Bitola, koj za prv pat ke se natprevaruva vo VIP Super ligata i toa vo tretata godina od svoeto postoenje. Neverojatno iskustvo za bivsiot rakometar na Pelister, Petko Boseovski koj e osnovac na klubot i trener na ekipata.

11. 8. 2011.

Zivotot po vtor pat mi go nudi Pelister













Intervju za JAVNOST - 10.08.2011

Koga razgovarate so covek koj 24 casa dnevno zivee za rakomet, so rakomet i samo rakomet, temite se neiscrpni. Vo sekoj sport tendencija e odgovornosta da ja prevzema mlad trener, so novi idei, nova praktika i proekt. I RK Pelister se odluci na mlad trener i toa stranec.

7. 8. 2011.

Pelisterci pogodija na pocetokot i na krajot



















Vtora fudbalska liga - 1 - kolo

Pelister - Korab 2-0 (1-0)

Gradski stadion pod Tumbe kafe – Bitola. Gledaci: 500
Glaven sudija: Darko Stojcevski
Asistenti: Dejan Nedelkovski i Biljana Milanova (site od Skopje)
Delegat: Alen Zuta (Struga)
Strelci: T. Kitanovski vo 8 i Konjarski vo 83 minuta za Pelister
Zolti kartoni: Altiparmakovski, Ralevski, Konjarski, Simonovski, Dragarski (Pelister), Muladauti, Klobocista, Vrlaku, Ravmanovski (Korab)
Crven karton: Vrlaku (Korab) vo 88 minuta

6. 8. 2011.

Kodar Al Nahas se dogovori so Pelister

Dolgo najavuvanoto zasiluvanje od Liban konecno e vo Bitola i od pred nekolku dena Pelister za prv pat ima rakometar od Liban vo svoite redovi. 25 godisniot Kodor Al Nahas potpisa permanenten dogovor so bitolskite zeleni i veke edna nedela trenira vo kadarot na Ratko Djurkovic.

Igor Nikolovski vo RK Bitola

Od pred nekolku dena i vtoriot bitolski super-ligas RK Bitola e vo trenazen proces. Ako se napravi retrospektiva na rastot na ovoj mlad klub, navistina treba da im se cestita na tvorcite na ovoj proekt. Za nekolku godini klubot stigna do najsilnata kategorija, a sega razmisluva za kompetitiven tim, koj nema da se bori za opstanok vo VIP Super ligata, koja pocnuva za 50 dena.

Kapitenot vo Teteks

Minatiot mesec kapitenot na FK Pelister, Nikola Petkovski skoro i da potpisa dogovor so prvoligasot Bregalnica od Stip. Sepak poslednite detali ne donesoa dogovor za sorabotka, pa Petkovski se vrati vo Bitola.

2. 8. 2011.

Site veruvaat vo golemo vrakanje

Dolgo ocekuvanata pres-konferencija na RK Pelister donese svezi lica, entuzijazam i vetuvanja za angazman i novi pobedi.

Penalite vo glavna uloga

Prijatelski mec

Pobeda Junior - Pelister 4:3 (3:2)

1-0 Jusufoski (9 minuta)
1-1 T. Kitanovski (15 minuta)
1-2 Dimitrovski (22 minuta)
2-2 Petreski (43 minuta) (penal)
3-2 Petreski (45 minuta) (penal)
3-3 Kowarski (60 minuta) (penal)
4-3 Petreski (76 minuta)

Zdrepkata ne mu se nasmevna na Pelister

Ako minatata godina vo 3 - kolo na Kupot na EHF, Pelister go eliminira luksemburskiot tim Dudelanz, ovaa godina zdrepkata ne im bese sojuznik na zelenite vo Kupot na Kupovite. Postoea samo 2-3 ekipi koi pelisterci sakaa da gi izbegnat vo vienskata zdrepka.

Kicevcani podobri i poorganizirani

Prijatelski mec

Pelister - Napredok 0:2 (0:1)

Gradski stadion pod Tumbe kafe - Bitola. Gledaci: 200
Glaven sudija: Zoranco Ilievski
Asistenti: Tomce Cagorovski i Pece Stepanovski (site od Bitola)
Strelci: Markoski vo 10 I Sejdili vo 87 minuta za Napredok
Zolti i crveni kartoni: nema

Pelister gi “pali” motorite

Odamna nemalo takov entuzijazam na start na podgotovkite na bitolski Pelister, kakov sto imase vo cetvrtokot. Preku 200 navivaci, clenovi na navivackata grupa ‘Ckembari” dojdoa da gi pozdravat rakometarite i strucniot stab. So navivacki slogani i pirotehnicko sou, entuzijazmot megu bitolcani bese prisuten na sekoj cekor.

Pelister vo baraz za regionalanata liga?

Iako nema definitivna potvrda na svojata oficijalna strana i vo prvoto izdanie na svojot magazin regionalnata rakometna liga SEHA potvrdi deka ke ima razigruvanje za poslednoto slobodno mesto vo prvoto izdanie na regionalnata liga. Otkako EHF ne mu dozvoli na slovackiot prvak Tatran Presov da se natprevaruva zaradi geografskoto nepripaganje, SEHA morase da pronajde nova solucija.

Odlicno vtoro poluvreme na zelenite

Prijatelski mec

Napredok - Pelister 0:0

Pelister:
Gonovski, Dragarski, Ralevski, Panovski, T. Kitanovski, Simonovski, Konjarski, Talevski, Milenkovski, Petkovski, Dimitrovski.

Uste igraa:
D. Ristevski, Todorovski, Vasilev, Ramadan, T. Maglovski , Anastasov, Korlevski, Pitoska, Altiparmakovski, Anastasov, Korlevski.

Zelenite veke spremni za Vtorata liga

Prijatelski mec

Pelister - Pobeda Junior 2:0 (1:0)

Gradski stadion pod Tumbe kafe - Bitola. Gledaci: 100
Glaven sudija: Petar Veljanovski
Asistenti: Vasko Kocovski i Zlate Lozanovski (site od Bitola)
Strrelci: A. Ristevski vo 10 i V. Kitanovski vo 80 minuta za Pelister
Zolti i crveni kartoni: nema

Dobra kontrola za zelenite

Prijatelski mec

11 Oktomvri - Pelister 1:1 (0:1)

Vo prviot test vo predsezonata, fudbalerite na Pelister remiziraa vo Prilep na stadionot “Goce Delcev” so noviot prvoligas 11 Oktomvri. Dvata rivali gi smenija kategoriite i kako prvoligasi prilepcani bea favorit. Sepak pelisterci odigraa mnogu zrelo i pozitivno za prv test. So golot na Hristijan Dragarski vo 16 minuta duri i povedoa.

Misovski i Canturija doagaat vo Pelister

Po mnogubrojnite spekalucii konecno pocnaa da doagaat i novi rakometari vo Pelister kako del od proektot na Siljan Micevski za silen i kompetitiven Pelister. Iskusniot golman Petar Misovski od Tineks Prolet doaga vo Bitola, kako plod na dvonedelnite pregovori so upravata na klubot.

Aleksandar Veljanovski vo 11 Oktomvri

Na istek od dogovorot mladinskiot reprezentativec Aleksandar Veljanovski se odluci za prviot transfer vo karierata. Po skoro deset godisen razvoj vo site mladinski kategorii na Pelister, fudbalerot za vrska mu pristapi na noviot prvoligas 11 Oktomvri.