Powered By Blogger

7. 7. 2009.

Tenzija i otkazi pod Tumbe kafe


18 dena po obezbeduvanjeto opstanok, Pelister gi zapocna podgotovkite za novata sezona i vednas gi prekina. Imeno, vo sredata vidovme den ispolnet so nateganje, tenzija i zavrsi so neocekuvani 4 otkazi za iskusnite Delovski, Presilski, Stisniovski i Talevski. Na eden cas do oficijalniot prv sostanok so upravata i trenerot Mackov, im bea vraceni otkazi na spomenatite fudbaleri, odnosno ne bea prodolzeni nivnite dogovori na istek.
Kako obrazlozenie sportskiot direktor Kitanovski i upravata nevedoa doveduvanje na novi fudbaleri, kako i lansiranje na nekoi od najkvalitetnite mladinci. Vednas potoa poedinci na navivackata grupa Ckembari, zaedno so novinarite i clenovite na klupskata uprava odrzaa otvoren sostanok vo klupskata sala za pres-konferencii. Vo ne bas najdobra atmosfera, polna so prasalnici, pretsedatelot Volnarov, potpretsdetalot Taskovski i direktorot Kitanovski se branea na napadite na navivacite i gi obrazlozuvaa svoite odluki. Najgolema pricina za reakcijata na Ckembarite se nedoveduvanjeto na generalen sponzor, kako sto se vetuvase, a zaedno so toa i na novi igraci. Kapak na se bese sut-kartata za cetvoricata klubski senatori, koi mnogu dale za klubot, igrale i vo nevozmozni uslovi, so i bez pari, a i sega bea podgotveni da ostanat vo Pelister i pokraj krizata. Kako nivni ljubimci Ckembarite ne ja prifatija taka lesno odlukata. Iako nezadovolni od odgovorite, tie im dadoa na upravata na klubot uste nekolku dena rok za pozitivni promeni: “Vo pregovori sme so nekolku sponzori, ja kompletirame finansiskata konstrukcija i naskoro znacajno ke go zasilime igrackiot kadar. Za nekolku denovi ocekuvajte novini, za koi blagovremeno ke ve izvestime”, istakna pretsedatelot Volnarov. Prviot trening zaradi objasnuvanjata traese mnogu kratko, a trenerot Mackov na kratko na startot ni rece: “Dobiv garancii od upravata na klubot deka sostojbata ke se stabilizira i deka ke se zasilime, bidejki vaka ni nedostigaat igraci vo site linii. Do mecot so Sloga J. optimist sum deka dobro ke se podgotvime i ovaa godina ke gi zaboravime grizite za opstanokot”, zakluci trenerot na pelisterci. Od novajliite vcera pod Tumbe kafe se pojavija Milan Ivanovic, Blagojce Ljamcevski, Majk Cvetkovski, Dragan Dimovski, Nikoce Kleckarovski, a megu 23 pelisterci se vrati i Ive Trifunovski, koj godina i pol ja lecese povredata na grbot.

Gancev i Lazarevski veke pristignaa

Saso Lazarevski od Milano od petok se pridruzi vo grupata i stana nov clen na bitolskiot klub. Isto taka se finalizira i na transferot na Gancev, isto taka od kumanovski Milano.

Srpskiot paket - najgolema pomos

Po samo nekolku treninzi so domasni fudbaleri, vo Bitola pristignaa na proba 4 srpski internacionalci, od koi 2-3 ke potpisat permanentni dogovori. Na proba pod Tumbe kafe se golmanite Bojan Vladisavljevic i Dejan Filipovic, a se ocekuva od golema pomos vo sredniot red da bide Goran Mirovic i vo napadot Dincic, koj doaga od SAD, kade nastapuvase vo profesionalnata liga.

Dogovoreni tri kontrolni sredbi

Trenerot Mackov ni otkri deka na ekipata ke im trebaat sest kontrolni sredbi, od koi tri se veke dogovoreni. Na 9 juli vo Ohrid so Teteks, na 18 juli vo Novaci so istoimeniot vtoroligas i na 26 juli so Pobeda vo Bitola, kako generalka za mecot so gulabite.

Isplata i za tie sto zaminaa!

Upravata na Pelister im veti na cetvoricata na koi ne im bese prodolzena doverbata (Stisniovski, Delovski, Talevski i Presilski), deka ke gi dobijat dvete zaostanati plati i dvete premii, koi gi zasluzija vo proletniot del i vo barazot.

Нема коментара:

Постави коментар