Powered By Blogger

12. 2. 2012.

Cetvrta kruna za Gordana Cvetkovska - Bosevska















Po cetvrti pat otkako postoi izborot za najdobri sportisti na Bitola vo organizacija na Sojuzot na Sportovi, pobednik e bitolskata kik-boks zvezda Gordana Cvetkovska - Bosevska. Vo nejzinata najuspesna godina vo karierata, kruna na se bese srebroto na Svetskoto prvenstvo vo Skopje vo oktomvri minatata godina.
So godini Bitola ne osvoila medal vo seniorska konkurencija i zatoa ovaj rezultat na vlezot vo olimpiskata 2012 e so poseben sjaj. Cvetkovska - Bosevska bese i balkanski i drzaven prvak, a ucestvuvase i na serija megunarodni turniri. Taa bese izbrana i za najdobra vo svojot sport vo godisniot izbor na kik-boks federacijata na Makedonija. Vo izborot vednas zad nea se najdoa kapitenot na RK Pelister Igor Toskoski i moto-kros vozacot Kostov. Bitola i Makedonija ovaa godina na paraolimpijadata vo London ke ja pretstavuva Olivera Nakovska - Bikova, uste ednas bez konkurencija kaj sportistite so invaliditet. Rast na FK Pelister i KK Mladost i stagnacija na KK Pelister se rezultatite na kolektivnite sportovi. Posebni pofalbi za ZFK Top gol i za serijata mladi sportisti koi dominiraa vo izborot. RK Pelister imase sezona, koja komisijata ja okarakterizira za uspesna, no po bitolskite standardi toa i natamu e daleku od borbata za titulata i Kupot na Makedonija. Po vtor pat vo poslednite nekolku godini nedostiga motokros biserot Kristijan Ilievski, koj se oporavi od povredata i sigurno ke vleze vo konkurencija za najdobrite vo 2012 godina.

10 najdobri sportisti za 2011 godina

1. Gordana Cvetkovska - Bosevska (KK Samuraj)
2. Igor Toskoski (RK Pelister)
3. Borce Kostov (MK Moto stars)
4. Martina Bogleva (ZFK Top gol)
5. Ivan Krstevski (KGS Partizan)
6. Tanja Veqanovska (AK Olimpija)
7. Ana Kotevska (ZKK Pelister)
8. Dejan Krstevski (KK Samuraj)
9. Filip Ivanovski (RK Pelister Junior)
10. Toni Maglovski (FK Pelister)

Najuspesni ekipi za 2011 godina (seniori)

1. RK Pelister
2. ZFK Top gol
3. MK Moto stars

Najdobri mladi sportisti za 2011 godina

- Dino Bosnjak (KGS Partizan)
- Nikola Gulevski (MK Moto stars)
- Simona Drogriski (KK Mladost)
- Aleksandar Zoglev (KK Student)
- Ljubica Ilievska (KGS Partizan)
- Ana Ivanovska (SK Rek Bitola)
- Martin Ivanovski (SK Rek Bitola)
- Milena Krstevska i Dimitar Kimevski (TK Step)
- Filip Makalovski (GK Pelister)
- Marija Markovska (TK Bitola)
- Ivana Mihajlovska (ZFK Top gol)
- Gordana Petreska (GK Pelister)
- Ivan Simonovski (PK Student)
- Aleksandar Talevski (KK Student)
- Sara Stojanovska (ZKK Mladost)
- Elena Cvetanovska (ZKK Mladost)
- Martina Popovska (zKK Pelister)

Najuspesni ekipi za 2011 godina (mladinci)

1. RK Pelister
2. TK Step
3. FK Pelister

Specijalni nagradi:
Zvonko Sundovski (selektor na makedonskata rakometna reprezentacija)
Kire Grbevski (selektor na zenskata mladinska fudbalska reprezentacija)
Toni Bosevski (selektor na makedonskata kik-boks reprezentacija)

Specijalno priznanie:
Olivera Nakova Bikovska
(najdobar sportist so invaliditet, ucesnik na paraolimpijadata vo London)

Specijalno priznanie od ucilisniot sport:
Vesna Veljanovska
Blagoj Dolev
OU Elpida Karamandi - Bitola

Vladimir Taleski
Gradonacalnik na Bitola

“Ovaa 2012 godina ke donese promeni vo sportot. Pred se mislam na transformacijata na klubovite vo akcionerski drustva. Togas ke imame jasna slika na kvalitetot na sportot vo nasiot grad. Isto taka va`en faktor se i sportskite objekti, koi mislam deka treba da se vratat pod lokalnata samouprava. Duri togas ke mozeme da investirame vo niv i veruvame deka i sportskata sala i gradskiot stadion pod Tumbe kafe ke bidat renovirani i ke bidat funkcionalni za golemi megunarodni priredbi. Ovde gledam mnogu mladi sportisti sto posebno me raduva. Idninata na bitolskiot sport se naoga megu nas i toa e fakt za gordost na ovoj grad”

Gordana Cvetkovska Bosevska
Sportist na Bitola za 2011 godina

“Imam mnogu uspesna 2011 godina. Nastapiv na site intrenacionalni i nacionalni natprevari i skoro na site zavrsiv na piedestalot. Ja pametam balkanskata titula, prvoto mesto na nacionalniot natprevar, no posebno mi e drago vtoroto mesto na seniorskiot sampionat na svetot, koj se odrza vo Skopje. Isto taka izbrana sum za sportist na godinata i vo izborot na mojata kik-boks federacija. So optimizam vleguvam i vo ovaa 2012 godina. Imam zacrtano uste nekolku natprevari i so dobra podgotovka veruvam deka moze da se povtori ovaa godina”

Igor Toskoski
Vtor najdobar sportist na Bitola za 2011 godina

“Imavme samo do nekade dobra 2011 godina. Vo prvata polovina igravme dobro, se izborivme za finale na Kupot i mu pariravme na Metalurg. Potoa ja igradivme ekipata, no ne ja zadrzavme mnogu dolgo. Sega sledi nova rekonstrukcija i so poslednite potezi, veruvam deka e realno da se ocekuva da go obezbedime tretoto mesto i da se obideme da go napadneme vtoroto, koe vodi vo SEHA ligata. Objektivno sekoj sportist veruva vo svoite moznosti, no nema da bide lesno da se pobedi Metalurg i Vardar Pro ovaa prolet”

Siljan Micevski nesebicen pomagatel na sportot i ovaa godina

Prviot covek na bitolskiot Sojuz na sportovi, Siljan Micevski bese sprecen da prisustvuva na manifestacijata. Sepak negovoto vklucuvanje vo sportot i sportskite granki bese evidentno vo minatata godina. Se obide da mu pomogne na RK Pelister vo sozdavanje na kompetitivna ekipa, no blesokot kratko traese. Micevski isto taka nesebicno gi pomogna makedonskite navivaci, koi minatiot mesec ja bodrea nasata selekcija na Evropskoto prvenstvo vo Srbija. Negoviot interes za smena na odnosite i vodenjeto na sportot vo Bitola ke prodolzi i ovaa godina.

Нема коментара:

Постави коментар