Powered By Blogger

8. 1. 2012.

Rakometen hepening za mladi vo Bitola

Vo organizacija na Ju-Ma sport od Bitola, koja e edinstven zastapnik za Kempa vo nasata zemja, Bitola bese organizator na megunaroden turnir vo rakomet za mladi kategorii. Imeno prviot sportski nastan vo nasiot grad se sluci vo sportskata sala “Pavel Satev”. Pet ekipi na momcinja i devojcinja od rakometni skoli i klubovi gi razmenija silite megu sebe. Toa bese izvoredna moznost za druzenje i natprevaruvanje na momcinja i devojcinja rodeni megu 1994 i 2000 godina. RK Kozani od Grcija, rakometnata skola Hendbol Junior Skul i RK Konzuli od Bitola. RK Filip od Prilep i RK Mladost od Resen bea ucesnici na ovoj turnir, koj verojatno ke stane tradicionalen. Site pet ekipi igraa megu sebe vo Bitola i vo Resen i bea postaveni temelite za ponatamosna sorabotka na klubovite i rakometnite centri od regionot.
“Ovaa idea potiknuva od tuka, od Bitola od rakometnite krugovi i mislam deka e odlicna moznost mladite rakometari da go krunisaat poveke mesecnoto treniranje i rabota so turnirski mecevi i druzenje. Nasa cel e sto pocesto da organizirame vakvi manifestacii, koi ke gi animiraat decata i ke im donesat otkrivanje na uste poveke tajni na rakometnata igra” ni rece Ivan Markovski koj e eden od organizatorite na turnirot.
Vo Bitola i bitolsko pokraj nekolku profesionalni klubovi, participiraat i nekolku skoli, pa zaedno blizu 500 momcinja i devojcinja treniraat rakomet, sto moze samo da raduva vo pogled na idninata i perspektivata na ovoj sport vo regionot.

Нема коментара:

Постави коментар