Powered By Blogger

29. 12. 2009.

Edinstvena cel - Pelister da opstane


Koga vo letoto 2004 godina ovaa uprava go prevzede Pelister, nikoj ne ocekuvase deka kosarkata vo Bitola ke dozivee renesansa i deka taka brzo ke bide sozdaden nov kosarkarski centar vo drzavata. No natalozenite problemi, finansiskiot kolaps i otkazuvanjeto na sponzorot dovedoa Pelister na stakleni noze da ja gradi svojata idnina i so neizvesnost da gleda vo nea.

Ilievski go predvodi Pelister vo Spanija


Veke tri dena Pelister e vo trenazen proces i ja kova formata za dvonedelnite pripremi vo andaluziskiot turisticki centar Malaga, kade bitolcani ke ja podgotvuvaat polusezonata. Pretsedatelot Volnarov napomena deka malkumina veruvaa vo uspesnosta na turneata, pa i samite fudbaleri na pocetokot bea skepticni:

26. 12. 2009.

Presvrt vo Pelister













Dve nedeli po zavrsuvanjeto na esenskata polusezona i desetina dena po ostavkata na Naum Ljamcevski, Pelister gleda svetlo na krajot na tunelot. Pretsedatelot Krume Volnarov pronajde resenie za klupskata idnina i rezultatite ke bidat vidlivi veke idnita nedela. Od v nedela pelisterci povtorno ke bidat vo trenazen proces 14 dena po poslednata sredba so Sileks. Na prva prozivka so isklucok na srpskite internacionalci ke odgovorat skoro site fudbaleri. Bradonjic i Mirovic ke se priklucat na ekipata vo tekot na nedelata.

Blamaza na zelenite


Ovce pole - Pelister 80:68
(27:17 ; 22:13 ; 13:13 ; 18:25)

Za prv pat vo oficijalen mec kosarkarite na Pelister zagubija od najmladiot prvoligas Ovce pole vo nivniot najlos mec vo sezonata, vo koj od prvata do poslednata minuta ne bea vo mecot. Koga vo 4 minuta Bilbija i Ristic napravija serija po koja domakinot povede so 14:4, mozese da se pretpostavi motivirano izdanie na svetinikolci.

23. 12. 2009.

Metalcite “stopeni” po odmorot



















Pelister – MZT Skopje 90:70
(18:16 ; 18:13 ; 26:16 ; 28:25)

Kosarkarite na Pelister za zboguvanje so godinata sto izminuva na malku brojnata bitolska publika mu podarija pobeda i vo vtoriot del atraktivna kosarka. MZT Skopje pomotivirano go pocna mecot ispolnet so mnogu neiznudeni greski.

19. 12. 2009.

Pak samo cesen poraz
















Rabotnicki - Pelister 78:66
(22:17 ; 17:18 ; 22:18 ; 17:13)

Nitu na tretoto posledovatelno derbi na gostuvanjata, kosarkarite na Pelister ne pokazaa spremnost za iznenaduvanje protiv posilnata i pomotivirana ekipa na Rabotnicki. Vo nedela vo koja imaa dovolno vreme da se koncentriraat samo na ova derbi, izbranicite na Lazovski postojano go brkaa vodstvoto i ne uspeaa da vlezat vo dramaticna zavrsnica. Taktikata na Marin Dokuzovski bese kako i vo Bitola, glavno da igra vo reketot, kade Gorgi Cekovski bese dominanten i ne samo sto go napolni kosot na bitolcani, tuku i ne im dozvoli na visokite gostinski kosarkari da imaat svoja vecer.

18. 12. 2009.

Ljamcevski podnese ostavka














Na golemo iznenaduvanje na bitolskata javnost i sprotivno od postignatite rezulati, trenerot na pelisterci Naum Lajmcevski utrinava podnese ostavka na fukncijata sef na strusniot stab.

17. 12. 2009.

Pelister ne se plasi od sampionot


Kako i da izgleda tabelata, sredbata so Rabotnicki za kosarkarite na Pelister e posebna motivacija, posebno ako zelenite imaat nekoj bod poveke (i mec poveke) od golemiot rival. Triumfot protiv Torus so odlicno izdanie na celiot kolektiv i toa bez kaznetiot Jovanovic, ja vrati samodoverbata i vo vistinski moment im doaga derbito so trofejnite skopjani. Samo ednas vo istorijata Pelister slavel srede Skopje, sto jasno kazuva deka vo bilo koja sostojba na terenot na Rabotnicki ne e lesno da se osvojat bodovi.

Hit i so igrata i so rezultatite


Iako osvoija samo eden bod na poslednite tri sredbi, fudbalerite na Pelister imaat za sto da bidat zadovolni koga niz mislite ke im minat site 17 esenski kola. Od tim koj pretrpe revolucija i smeni trener sred sezona, do edno od najprijatnite iznenaduvanja i od gledna tocka na igrata i po saldoto na bodovi.

13. 12. 2009.

Kratovskiot bunker donese remi















Pelister - Sileks 1:1 (1:1)

Stadion pod Tumbe kafe – Bitola. Gledaci: 400
Glaven sudija: Vladimir Kiprijanovski
Asistenti: Aleksandar Velickovic i Aleksandar Dimovski (site od Skopje)
Delegat: Damjan Astalkoski (Struga)
Zolti kartoni: Brdarovski, Ristevski, Altiparmakovski, Bradonjic (Pelister), Nacev (Sileks)
Crveni kartoni: nema
Strelci: Dimitrovski vo 7 minuta za Pelister, a Markovski vo 21 minuta za Sileks

Rano skrsen otporot na skopjani













Pelister - Torus 92:85
(25:15 ; 24:24 ; 28:20 ; 15:26)

Bez kaznetiot centar Jovanovic, Pelister go smeni nacinot na igra i glavno se bazirase na brzinata i kombinatorikata. Gostite ne samo sto ne ja iskoristija visinata, duri i na kraj bea daleku poskromni pod obracite od domakinot.

Dilemi nemase, bodovite za Metalurg

















Metalurg - Pelister 31:22 (16:10)

Gostuvanjeto kaj edinstvenata neporazena ekipa vo ligata i verojatno noviot prvak Metalurg za rakometarite na Pelister bese samo ubav test za moznostite protiv daleku pokvalitetna ekipa. Na startot bitolcani vlegoa vo takticko nadmudruvanje so favoritot i 15 minuti se igrase izramneto. Tempoto bese bavno i ritamot bez mnogu golovi im odgovarase na izbranicite na Stefanovski.

10. 12. 2009.

Sili samo za edno poluvreme



















Vardar Osiguruvanje - Pelister 80:57
(12:17 ; 19:14 ; 24:12 ; 25:14)

Iluzorno bese Pelister da bide prvata ekipa koja ke ja prekine neverojatnata serija na liderot Vardar Osiguruvanje. I po 13 kolo vardarci go zadrzaa statusot na neporazeni, iako dve cetvrtini treperea na zakanite na zelenite. Kako i vo Bitola, Damjan Stojanovski odigra izvoreden mec i koga najmnogu mu trebase mu pomogna na svojot klub da stigne do pobeda.

9. 12. 2009.

Prilepcani “potonaa” vo finisot



















Pelister - Zlaten dab 27:25 (11:14)

Sportska sala Mladost. Gledaci: 500
Sudii: Saso Krkacev i Erik Belimov (Skopje)
Delegat: Dragan Nacevski (Skopje)

Poraz vo totalno lud natprevar













Horizont Turnovo - Pelister 4:3 (2:2)

Stadion "Kukus" vo Turnovo. Gledaci: 1.000
Glaven sudija: Goran Spirkoski
Asistenti: Ljupco Risteski i Ljupco Dimoski (site od Prilep)
Strelci: Georgiev vo 5 i 57, Andonov vo 26 i Milusev vo 73 minuyta za Horizont Turnovo, a Ljamcevski vo 9, Dimitrovski vo 35 i Altiparmakovski vo 88 minuta za Pelister

8. 12. 2009.

Rabotnicki precka do finaleto


















Vo studioto na “Ligata na sampionite” na Kanal 5 bea izvleceni dvojkite za polufinaleto od nacionalniot Kup, koe ke bide odigrano na 7 april i 5 maj narednata 2010 godina.

7. 12. 2009.

Ristevski vo Banjik Ostrava ?!


Odlicnata esen za fudbalerite na Pelister ne ostana nezabelezana. Naprotiv, sekojdnevno se zgolemuva interesot za mladite talenti od skolata na klubot, koi rapidno go usovrsuvaat svojot talent. Mladinskiot reprezentativec Kire Ristevski moze da bide prviot koj ke trgne vo fudbalska pecalba.

6. 12. 2009.

Jankulovski ja donese pobedata














MRK Vardar - Pelister 27:28 (14:14)

Vo poluprazniot SRC Kale gostuvanjeto na Pelister kaj cetvrtoplasiraniot tim na MRK Vardar bese okarakterizirano kako derbi na 12 kolo. I vo Bitola mladata ekipa na Stojan Petrusevski mu napravi mnogu problemi na zelenite, a vo Skopje nijansi i samo edna topka go odlucuvaa pobednikot. Toskoski izvoredno go otvori mecot i vo prvite 5 minuti imase 5 odbrani.

Ibraimi gi prizemji bitolcani














Renova - Pelister 1:0 (0:0)

Gradski stadion vo Tetovo. Gledaci: 500
Glaven sudija: Aleksandar Stavrev
Asistenti: Marjan Kirovski i Aleksandar Velickovic (site od Skopje)
deelegat: Pance Ignatovski (Skopje)
Strelec: Ibraimi vo 72 minuta za Renova
Zolti kartoni: Gasi (Renova), T.Veljanovski, Bradonjic, A.Veljanovski (Pelister)
Crveni kartoni: nema

4. 12. 2009.

Pelister so problemi, no bez belo zname


Nitu stignaa da se izraduvaat na pobedata protiv vtoroplasiraniot Rabotnicki, fudbalerite na Pelister se soocija so voobacenite problemi za ovaa esen. Iako ocekuvaa isplata vo predvecerieto na sredbata so Rabotnicki, pari ne vidoa do den-denes koga dobija mal nadomestok. Izleceni se glavobolkite od nekorektnite baranja na Rabotnicki za sluzben poraz zaradi slucajot “Altiparmakovski i Ristevski”.

Pelister se uste vo crna serija


















Tikves Vinarska vizba - Pelister 37:30 (19:13)

Psihilickite i fizickite posledici od porazot so Vardar kako se uste da se prisutni vo taborot na Pelister vo poslednite nedeli od esenskiot del na VIP Super ligata. Imeno, desetkovani pelisterci zagubija vo Kavadarci vo sportskata sala Jasmin od motiviraniot Tikves V.V. Bez kaznetiot Nikolovski, bolnite Atanasovski i Dimitrovski nedovolno oporavenite T.Gorgievski i Toskovski, bitolskite rakometari nikogas ne vlegoa vo natprevarot i ne vospostavija razmnoteza so motiviraniot protivnik.

1. 12. 2009.

Kartonijada pod Tumbe kafe


Splasna euforijata po pobedata nad Rabotnicki vo fudbalska Bitola se vratija starite problemi. Fudbalerite i natamu ne dobile plata, iako vetuvanjeto bese deka ke dobijat pred duelot so skopjani. Vo narednata nedela sleduvaat tri sredbi koi mozat da ja potvrdam momentalnata forma na zelenite ili da go neutraliziraa sjajniot noemvri na izbranicite na Naum Ljamcevski. Renova i Horizont Turnovo se tereni, kade Pelister nikogas ne pobedil vo Prvata liga, pa zadacata voopsto nema da bide lesna.